Evi Su Basarsa Masrafları Kim Öder, Ev Sahibi Mi Yoksa Kiracı Mı?

Kiralanmış bir evi su basarsa masrafların kim tarafından karşılanacağı merak ediliyor. Kiralık evlerde su baskını masrafları kime aittir? Kiracının su baskınında sorumluluğu var mıdır?
Evi Su Basarsa Masrafları Kim Öder, Ev Sahibi Mi Yoksa Kiracı Mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında bazı masrafların kim tarafından karşılanacağı hususunda anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Peki bir evde su baskını olursa burada sorumluluk kime aittir? Su baskını masraflarından kiracı sorumnlu tutulabilir mi? Ev sahipleri su baskını masraflarını kiracıdan talep edebilirler mi? Masraf anlaşmazlığı çıkarsa sorun nasıl çözülür? Ev sahipleri ve kiracılar böyle durumlarda ne yapmalıdır?

SU BASKINI MASRAFI KİME AİTTİR?

Kiralık evlerde çıkan masrafların kim tarafından ödeneceği bu masrafın niteliğine göre belirlenmektedir. Kanunda su baskını masrafını şu öder şeklinde bir ibare yoktur. Ancak ev sahiplerinin de kiracıların da karşılamaları gereken masraflar net şekilde belirlenmiştir. Ev sahipleri kiralık evlerdeki tüm masraflardan direkt olarak sorumlşu olurlar ama bir küçük ayrıntı ile kiracılara da sorumluluk verilir. Eğer oluşan masrafta kiracının kusuru varsa o zaman ev sahibi bu masrafı karşılamak zorunda kalmaz.

Su baskını olması durumunda bu masrafın kim tarafından karşılanacağının belirlenmesi için su baskınının neden olduğuna bakılması gerekiyor. Bunun için de bir teknik inceleme yapılması gerekiyor. Bu inceleme su baskınının tamiratını yapmak için eve gelecek olan kişi tarafından da yapılabilir. Burada su baskınının nedeni belirlenmiş olur. Eğer tesisattan kaynaklı bir nedenden dolayı su baskını oluşmuşsa burada kiracının herhangi bir etkisi yoktur. tesisat arızası ev sahibinin sorumluluk alanındadır. Ancak tesisatta sorun olduğu kiracı tarafından farkedilmiş ve ev sahibi bilgilendirilmemişse burada kiracı da sorumluluğa ortak olacaktır. Çünkü açık şekilde kiracının ihmali vardır.

Su baskının nedeni eğer kiracının suyu açık bırakması, damlatan musluğun önemsenmemesi gibi bir şey ise o zaman kiracılar bu masrafları tek başlarına karşılamak zorunda kalırlar. Ev sahipleri ile kiracılar bu masraflar konusunda anlaşamayabilirler. Böyle bir durumda mahkemeye başvurarak sorunun çözümünü talep edebilirler. Ancak mahkeme aşamasına gitmeden masraf meselesinin çözülmesi her iki taraf için de kazançlı olacaktır.

Emlak365.com