Evini Kiraya Verip Kiraya Çıkanların, Yazlık Sahibi Olanların Emlak Vergisi Muafiyeti Var Mı?

Emlak vergisi muafiyetleri hakkında araştırmalar son dönemlerde oldukça arttı. Kimler emlak vergisinden nasıl muaf olurlar? Evini kiraya verip kiraya çıkanlar emlak vergisinden muaf olabilirler mi? Yazlıklar emlak vergisinden muaf mı? Hisseli evi olanlar emlak vergisi öderler mi? Evin yanında tarla, arsa, arazi gibi taşınmazları olanlar emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler mi?
Evini Kiraya Verip Kiraya Çıkanların, Yazlık Sahibi Olanların Emlak Vergisi Muafiyeti Var Mı?

Türkiye'de vergilendirme sistemi her dönem vatandaşların merak konusu olmuştu. Emlak vergisi konusunda ise merak oldukça artmaktadır. Çünkü bazı durumlarda devlet tarafından vatandaşlara emlak vergisi muafiyeti tanınmaktadır. Bu şartları yerine getiren vatandaşlar taşınmazları için emlak vergisi ödemiyorlar. Bunun için de emlak vergisi muafiyet konusu sık sık yapılan aramalardan birisi olmaya devam ediyor.

Vatandaşların emlak vergisi muafiyeti konusunda merak dilen bazı soruları Sözcü Gazetesi yazarlarından Sezgin Özcan cevaplandırdı. Emlak vergisi muafiyeti hakkında verdiği bilgilerle dikkatleri çeken Sezgin Özcan kendisine iletilen sorulara verdiği cevapları bugünkü köşesinde yanıtladı.

BİR EVİ OLANLARIN TARLA VEYA ARSALARI VARSA EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLABİLİRLER Mİ?

Bir ev sahibi olanların tarla, arsa gibi taşınmazları varsa emlak vergisinden muaf olup olamayacaklarına yanıt veren Sezgin Özcan bunun bazı şartlarının olduğunu söyledi. Emlak vergisi muafiyetinde gelir getirmeyen iş yeri, arsa ve arazi sahibi olunması bir engele neden olmuyor. Ancak bu taşınmazların bir geliri varsa emlak vergisinden muaf olunamıyor. Örneğin bir evi ve tarlası olan bir vatandaş eğer o tarladan gelir elde ediyorsa tek mesken için indirimli olarak sıfır oranlı emlak vergisi imkanından yararlanamazlar.

YAZLIKLAR EMLAK VERGİSİNDEN MUAF MI?

Satın alınan ve yılın belli dönemlerinde kullanılan yazlıkların emlak vergisinden muaf olup olmayacağına da yanıt veren Sezgin Özcan konunun detaylarını açıkladı. Buna göre belirli bir zaman dilimi içerisinde kullanılan ve sürekli olarak kullanılmayan meskenlere emlak vergisi muafiyet hakkı tanınmıyor. Bir evi ve bir yazlığı olan vatandaşlar bu her iki taşınmaz için de emlak vergisini tam olarak öderler. Meskenlerde hisse sahibi olmak da emlak vergisi muafiyeti için gerekçe olarak kabul edilmiyor.

EVİNİ KİRAYA VERİP KİRAYA ÇIKANLARA EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ VAR MI?

Evini kiraya verip kiraya çıkan vatandaşların emlak vergisinden muaf olup olmayacağı konusunda da bilgi veren Sezgin Özcan bunun bazı şartlarının olduğunu söyledi. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmanın o evde oturmak gibi bir şartı bulunmuyor. Sahibi oldukları evleri kiraya veren ve ardından kendileri de kirada oturan vatandaşlar emlak vergisi muafiyet şartlarını taşımaları durumunda bu vergiden muaf olabilirler. Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği bu konuyu net şekilde açıklamaktadır. Bu tebliğin I-3/a maddesinde, “İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Tek evini kiraya verip kiraya çıkanlar da diğer şartları yerine getirmeleri halinde emlak vergisi muafiyetinden yararlanabileceklerdir.” ifadeleri yer almaktadır.