Evini veya Arsasını Kentsel Dönüşüme Verecekler Dikkat

2012 yılında yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası ile sahiplerine kaç daire düşüyor? Kentsel Dönüşüm Yasasının sunduğu alternatifler haberimizde...
Evini veya Arsasını Kentsel Dönüşüme Verecekler Dikkat

2012 yılında yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası ile sahiplerine kaç daire düşüyor? Kentsel Dönüşüm Yasasının sunduğu alternatifler haberimizde...

Kentsel Dönüşüm Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle en çok merak edilen sorulardan biri de kentsel dönüşüme kaç daire veriliyor? 2012 yılında yürürlüğe giren yasa, arsa sahipleri veya kat maliklerine alternatifler sunuyor.

Sunulan alternatiflerden biri; yeni yapılacak binadan daire vermek, diğer bir alternatif ise; müteahhite ait başka bir yerde bulunan dairelerinden bir tanesini hak sahiplerine vermek olarak sunuluyor. Sunulan bu iki alternatifi de kabul etmeyen hak sahiplerine farklı bir alternatif daha sunuluyor. Hak sahipleri eğer bu iki alternatifi kabul etmez ise, dairelerinin karşılığını nakit olarak da alabiliyor.

Arsa Sahiplerinin ve Kat Maliklerinin Dikkat Etmesi Gerekenler

Kentsel Dönüşümde arsa sahipleri veya kat maliklerinin dikkat etmesi gereken önemli noktalar var. Bunlardan en önemli olanı, mevcut imar planı ve yeni yapılacak imar planını karşılaştırmak. Yeni imar planının sunduğu hakları da çok iyi incelenmesi gerekiyor.

Yeni imar planı ile deprem yönetmeliğine göre inşa edilecek binanın metrekaresi ve kat sayısı belirleniyor. Bina müteahhit tarafından yenileniyor ise, müteahhite ait olacak dairelerin metrekareleri binanın toplam alanından düşüyor.

Kentsel dönüşüm sürecinde, sahip olunan evin metrekaresinden işlem yapılmıyor. Tapuda yazılı olan arsa payı önem teşkil ediyor ve tamamen arsa payı üzerinden işlemeye başlıyor. Tapu üzerinde eğer adil olmayan paylaşım yaşanmış ise yıkım sürecinden önce mutlaka 'arsa payı tespit davası' açılması gerekiyor.

Çoğunluk Kararı

Arsa sahiplerinin çoğunluk kararı ile kentsel dönüşüm sürecine başlanıyor. Kentsel dönüşüm süreci ile yeniden arsayı yapılandıracak müteahhitle anlaşma sağlanarak tapu hak sahiplerine payları doğrultusunda tescil edilir. Eğer tapu üzerinde kullanım hakkı gibi ayni haklar veya şerhler bulunuyorsa bile bu haklar ve şerhler aynen devam eder.

Eğer hala müteahhit ile anlaşama sağlayamayan kat maliki var ise, söz konusu malikin arsa payı rayiç bedeli Bakanlık tarafından belirlenir ve ilk olarak diğer hak sahiplerine açık arttırma ile satışa sunulur.

2017'de Yapılan Kira Yardımı

Kentsel Dönüşüm Yasası ile kiracılara bir kez, ev sahiplerine 18 ay boyunca kira yardımı yapılıyor. 2017 yılında büyük şehirlerde yapılan kira yardımı 860TL olarak belirleniyor.