Evlenecekler, Düğün Yapacaklar Dikkat! Takı Vergisi Ödemek Zorunda Kalabilirsiniz!

Düğün sezonunun hızlı bir şekilde devam ettiği bugünlerde düğünde gelin ve damada takılan takılar için takı vergisi alınıyor. Pek bilinmeyen bu vergi yeni evlenecek çiftlere ekstra mali yük oluyor.
Evlenecekler, Düğün Yapacaklar Dikkat! Takı Vergisi Ödemek Zorunda Kalabilirsiniz!

Düğün sezonu başladı ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Evlenerek yuva kurmak isteyen çiftler pandemi sürecinde erteledikleri düğünlerini yapıyorlar. Ancak gündeme pek de bilinmeyen ama uygulamada olan bir vergi haberi düştü.

Düğünlerde gelin ve damada destek olmak amacıyla takılan takıların vergiye tabi olabilecekleri ortaya çıktı. Pek bilinmeyen bu verginin ne şekilde tahsil edildiği veya denetimin nasıl yapıldığı konuları muallakta olsa da yeni çiftler bu uygulamaya maruz kalabilirler.

TAKI VERGİSİ NEDİR?

Takı vergisi olarak adlandırılan vergi düğünde evlenen çiftlere yakınları tarafından takılan takıların vergilendirilmesidir. Düğün takılarının vergi konusu olabilmesi için 7.703 TL sınırının geçilmesi gerekiyor. Bu miktarın üzerinde olan takılardan vergi alınıyor. Bu vergi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tahsil ediliyor.

TAKI VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Takı vergisinin nasıl ödeneceği pek bilinmiyor. Ancak bu vergi Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi toplama kurumu olan vergi daireleri tarafından tahsil edilmektedir. Ancak vergilendirme işleminin nasıl yapılacağına dair bir denetlemenin nasıl yapılacağı konusu ise bilinmemektedir.

Evlenecekler, Düğün Yapacaklar Dikkat! Takı Vergisi Ödemek Zorunda Kalabilirsiniz!

Yapılması muhtemel denetimlerle düğünlerde takılan takılar vergiye tabi olabiliyorlar. Ancak bunun için evlenen çiftlerin vergi incelemesine tabi olmaları gerekiyor. Bu inceleme yapılmadan takı vergisi ile alakalı herhangi bir tahakkuk oluşmasının imkanı bulunmuyor.

TAKI VERGİSİ İNCELEMESİ HERKESE YAPILIR MI?

Düğünde takılan takıların denetlenmesi oldukça zordur. Evlenen çiftlerin yakınlarının hediye olarak verdikleri ziynet eşyası ve paraların belirli bir kaydı bulunmamaktadır. Bundan dolayı da resmi bir miktar belirlenmesi zordur.

Ancak çiftlerin ilerleyen yıllarda boşanma kararı alması ile takıların paylaştırılması konusu mahkemelerde görüşülebiliyor. Böyle bir incelemede düğün takıları miktarları ile resmi kayıt altına alınmış oluyor. Bu kayıtlar esas alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından takı vergisi talep edilebilir.

Takı vergisi incelemesinin herkese yapılmasının imkanı bulunmamaktadır. Resmi kayıtsız ve tarafların beyanları olmadan bu vergilendirme işleminin yapılması çok zordur. Bundan dolayı da uygulaması az olan bu takı vergisi vatandaşlar arasında pek bilinmemektedir. Ancak düğün takılarının resmiyete kavuşması ile takı vergisi gündeme gelebilmektedir.