10 yıl çalışan emekli oluyor! Yaş şartı yok, bu belgeyi almak yeterli!

SGK'nın erken emeklilik imkanları oldukça büyük merak konusu oluyor. 10 yıl çalışma ile SGK'dan emekli olmak mümkün mü? Kimler 1800 prim günü ile emekli olabilirler?
10 yıl çalışan emekli oluyor! Yaş şartı yok, bu belgeyi almak yeterli!

Türkiye'de emeklilik koşullarının oldukça ağır olduğundan tüm çalışanlar şikayetçi oluyorlar. Bir gün emekli olmak hayali ile plan yapan çalışanlar bu hedeflerine ulaşabilmek için uzun yıllar gayret göstermek zorunda kalıyorlar. Ancak SGK mevzuatında bazı özel koşullarda emeklilik şartları çok kolay olabiliyor. Bu özel koşullardan herkesin yararlanma imkanı olmuyor. Peki kimler erken emekli olma imkanı elde edebiliyorlar.

10 YIL ÇALIŞARAK EMEKLİ OLUNUR MU?

SGK'nın emeklilik çeşitlerinde malulen emeklilik adı verilen bir çeşit emeklilik türü bulunuyor. Bu durumda emeklilik şartları tamamen değişiyor. Bu hakka sahip olan sigortalılardan 10 yıl sigortalılık süresi isteniyor. Bu süreyi tamamlamış olanlardan aranan prim şartı ise 1800 gün olarak uygulanıyor. 10 yıl çalışanların hiç ara vermeden çalışmaya devam etmeleri halinde 3600 prim günü topladıkları düşünülürse 1800 prim günü neredeyse tüm sigortalıların tamamlayabilecekleri bir prim şartı oluyor.

İŞ GÜCÜ KAYBI OLMALI!

Malulen emeklilik imkanından faydalanmak için sigortalının iş gücü kaybı yaşaması gerekiyor. Bu iş gücü kaybının en az yüzde 60 oranında olması şartı aranıyor. Sigortalı vatandaş eğer yüzde 60 oranında iş gücü kaybı yaşamışsa bu iş gücü kaybına neden olan rahatsızlığa bakılıyor. Eğer bu rahatsızlık sigortalı olmadan önce vatandaşta var ise o zaman malulen emeklilik hakkı verilmiyor. Ortaya çıkan rahatsızlığın çalışmaya başladıktan sonra başlamış olması gerekiyor.

SAĞLIK KURULU RAPORU ŞART

Malulen emekli olma durumu olanların bu iş gücü kayıplarını belgelemeleri gerekiyor. Buna dair sağlık kurulu raporu alınması şart. Ancak herhangi bir hastaneden sağlık kurulu raporu alarak SGK'ya başvuru yapılması durumunda malulen emeklilik başvurusu onaylanmıyor. Vatandaşların malulen emekli olmak için SGK'ya başvuru yapmaları ilk şart oluyor. Bu başvuru yapıldıktan sonra SGK tarafından belirlenecek bir sağlık kurulundan bu rapor alınmalı. SGK'nın yönlendirdiği sağlık kurulundan ilgili raporu alanlar için malulen emeklilik kapısı sonuna kadar açılıyor.

EMEKLİLİK İPTAL EDİLEBİLİR!

Malulen emekli olan vatandaşların malullük durumlarının yıllar içerisinde ortadan kalkması gibi bir durum gerçekleşir ise emeklilik iptal edilebiliyor. Bu tespit yapıldıktan sonra daha emekli maaşı ödenmiyor. Daha önceden ödenen emekli maaşları da geri istenmiyor. Ayrıca malulen emekli olan vatandaşların bir başka yerde çalışmalarına da izin verilmiyor.