18 ekonomistten yıl sonu enflasyon ve dolar kuru tahminleri!

Ekonomistlerin Türkiye ekonomisine dair beklentileri belli oldu. Ekonomistlere göre yıl sonunda dolar kuru kaç TL olacak? Yıl sonu enflasyon tahminleri neler?
18 ekonomistten yıl sonu enflasyon ve dolar kuru tahminleri!

Türkiye ekonomisi ile alakalı olarak kapsamlı bir beklenti anketinin sonuçları açıklandı. 18 ekonomist ile yapılan ankette ekonomistlere ekonomi alanında kapsamlı sorular sorularak yanıtlar istendi. Gerek enflasyon rakamlarında gerekse de dolar kurunda ekonomistlerin yıl sonu beklentileri ortaya çıktı.

MART AYI ENFLASYONU YÜZDE KAÇ OLACAK?

Ekonomistlerin Mart 2023 dönemi aylık TÜFE beklentisi yüzde 2,78 olarak açıklandı. Yıllık enflasyonun ise Mart 2023’te yüzde 51,31 olacağının tahmin edildiği bildirildi. Şubat ayından enflasyon aylık yüzde 3,15, yıllık ise yüzde 55,18 olmuştu. Baz etkisi ile enflasyonda düşüşlerin devam edeceği tahmin edildi.

2023 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ!

2023 yıl sonu için de ekonomistler enflasyon tahmininde bulundular. Bu beklenti anketine katılan 18 ekonomiste göre 2023 yıl sonunda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 45,60 olacak. Yapılan tahminlerin yüzde 42 ile yüzde 55 arasında değiştiği bildirildi. Geçtiğimiz ay yıllık enflasyon beklentisi yüzde 45 olarak açıklanmıştı.

YIL SONU DOLAR KURU TAHMİNİ!

Ankete katılan ekonomistler 2023 yıl sonunda dolar kurunun ne kadar olacağına dair de görüşlerini paylaştılar. Buna göre yıl sonu dolar kuru medyan tahmini 23,19 TL, ortalama tahmin ise 21,55 TL olarak açıklandı. Geçtiğimiz ayın anketinde dolar kurunun medyan tahmini 23,50 TL olarak açıklanmıştı.

MEVCUT FİNANSAL GÖRÜNÜMÜN ANALİZİ

Dinamik Yatırım’ın Baş Ekonomisti Enver Erkan finansal bir değerlendirme yaparak, “Önümüzdeki dönemde emtia fiyatlarında gerileme, baz etkisi, kredi erişiminin kısıtlanması, fiyatlar üzerindeki kamu kontrolü gibi etkenlerle enflasyonda artış hızı düşebilir. Buna karşın seçim ekonomisinden kaynaklanan bütçe açıkları, erken emeklilik, asgari ücret, KGF ve deprem sonrası konut fiyatları gibi faktörler enflasyon üzerinde etkili olacaktır.

Enflasyon yıl ortasına kadar yüze 50’nin altına doğru düşmesi olasıdır. Ancak bundan sonraki yolun tamamen para politikası gelişmelerine bağlı olacağını düşünüyoruz. Mevcut faiz/para politikasının, %55,2'lik enflasyona rağmen %8,5'lik politika faizi çerçevesinde faiz oranlarının düşürüldüğü bir konseptte enflasyonu düşürmek için alışılmadık bir temele sahiptir. Piyasa katılımcıları önümüzdeki dönemde yeni ekonomik bakış açısı ile genel kabul görmüş ekonomi politikaları arasında bir ayrım bekleyecek. Gelecek döneme ilişkin tahminlerini bu değişken ve olasılıklara göre yönlendirecekler.” dedi.