2022 ÖTV indirimi var mı, otomobil fiyatları düşecek mi? Otomotiv sektöründen ÖTV açıklaması!

Otomobilde ÖTV indirimi yapılacağına dair beklentilere ilişkin sektör içerisinden açıklama geldi. 2022 ÖTV indirimi olacak mı? Otomobil fiyatları ucuzlayacak mı? Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt açıklama yaptı.
2022 ÖTV indirimi var mı, otomobil fiyatları düşecek mi? Otomotiv sektöründen ÖTV açıklaması!

Otomobil piyasasında ÖTV indirimi beklentisine dair gelişmeler yakından takip ediliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bazı modellerde ÖTV’yi kaldıracağını açıklaması ve ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a otomobilde ÖTV indirimi yapabilmesi için yetki verilmesi gibi gelişmeler ÖTV indirimi yapılacağı şeklinde değerlendirilmişti. Sıfır kilometre araç almak isteyenler ise ÖTV indirimi olacak beklentisiyle satın alma taleplerini ertelemişlerdi. Peki 2022 ÖTV indiriminde son durum ne? Sıfır kilometre araçların fiyatları düşecek mi?

SIFIR ARAÇ SATIŞLARI DÜŞTÜ!

Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt otomobil sektörüne dair bir değerlendirmede bulunarak, “Yıllık bazda Temmuz ayında sıfır kilometre otomobillerin satışında bir artış kaydedildi. Ancak Haziran ayına göre çok ciddi oranda satış rakamları geriledi. Türkiye’de bir ayda en az 80 – 90 bin otomobil satılması gerekiyor. 52 bin adet otomobilin satıldığı Temmuz ayı bu açıdan bize göre oldukça zayıf bir ay oldu.” dedi.

ÖTV İNDİRİMİ OLACAK MI?

ÖTV indirimi ile alakalı olarak da konuşan Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Türkiye’de beklentilerle temenniler karıştırılıyor. Bize göre şu anda ve şu ekonomik şartlarda ÖTV’de bir indirim yapılması çok zayıf bir ihtimaldir. Buna dair bizim elimizde bir veri yok. Dolayısıyla ÖTV indirimi şeklinde bir beklentimiz de bulunmuyor. Ancak buna karşın ÖTV matrahlarında güncelleme yapılmasının da elzem olduğunu söyleyebiliriz. Artan otomobil fiyatlarından dolayı ÖTV matrahları içerisinde bazı dilimler geçersiz hale geldi. Yeni bir planlama yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

OTOMOBİL FİYATLARI DÜŞER Mİ?

ÖTV’de matrah güncellemesi yapılmasının araç bulunurluluğu ile alakası olmadığını söyleyen Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Son iki yıllık süreçte insanlar otomobil satın almak istediklerinde 3-5 ay beklemek durumdaydılar. Artık bunun önüne biraz olsun geçildi. Ayrıca ÖTV matrah düzenlemesi yapılmasının da araç olup olmaması ile bir alakası yok. Türkiye’de otomobil satışlarının düşme nedeni arz sıkıntısı ve kredi erişiminin kesintiye uğraması. ÖTV’de indirim beklentisi de araç satışlarını etkilemeye başladı. Otomobil fiyatları eğer düşecekse hammadde, lojistik, ÖTV ve TL’nin değeri gibi özelliklerden en az birinde iyileşme olması gerekiyor. Bu olursa otomobil fiyatları düşer.” dedi.