2023 maaşı için zam oranı az çok belli oldu! Asgari ücret tespit komisyonu enflasyon zammı yapacak, üzerine Cumhurbaşkanı jesti konulacak

Milyonlarca asgari ücretlinin beklemiş olduğu 2023 zam oranı için kulis haberleri gelmeye devam ederken Merkez Bankası enflasyon tahmini ile yıl sonu enflasyonunun açıklanması ile yeni maaş zammı az çok belli oldu. Enflasyon tahmini rakamının üzerine Cumhurbaşkanı jesti ile ek zam gelecek!
2023 maaşı için zam oranı az çok belli oldu! Asgari ücret tespit komisyonu enflasyon zammı yapacak, üzerine Cumhurbaşkanı jesti konulacak

1 Ocak 2022 tarihi itibari ile asgari ücrete yüzde 50,2 oranında rekor zam açıklanmış, asgari ücret tarihini rekoru kırılmıştı. Asgari ücret maaşı 4 bin 250 liraya yükselirken ne yazık ki asgari ücretli çalışanlar daha zamma sevinemeden A'dan Z'ye pek çok ürüne gelen zamla maaşlar daha ilk günden erimeye başlamıştı. 

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeniyle 4 bin 250 liraya yükseltilen asgari ücret zammının bir kere daha gelen zamlar karşısında erimesiyle yıl sonuna gelmeden yılın daha ikinci yarısında geçim derdi ağırlaşmıştı. Yaşanan gelişmeler üzerine Temmuz ayında bu sene asgari ücrete tarihte ilk kez ara zam yapılmıştı.

ASGARİ ÜCRETE NE ZAMAN ZAM GELECEK, OCAK 2022 MAAŞ ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Asgari ücret zammı tahminleri açıklanmaya başlanırken bu sene yükselen enflasyon rakamları nedeniyle pazarlık masasının erken kurulabileceği belirtiliyor. 2023 genel seçimleri öncesinde hükümetin pek çok kalemde desteklerini arttırdığı belirtilirken bu nedenle seçim öncesi asgari ücrete de yüksek bir maaş zammı beklentisi oluştu. Bu beklenti gerçekleşmese dahi asgari ücret tespit komisyonu toplantısının Aralık ayının ilk haftası itibari ile başlaması ve en geç 3. hafta içerisinde zam oranının belirlenmesi bekleniyor. 

2023 maaşı için zam oranı az çok belli oldu! Asgari ücret tespit komisyonu enflasyon zammı yapacak, üzerine Cumhurbaşkanı jesti konulacak

2023 ASGARİ ÜCRET ZAMMI BEKLENTİSİ KAÇ TL?

Ekonomistlerin maaş zammı Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, "Gerek asgari ücretliler olsun gerekse memur ve memur emeklileri ile ilgili olsun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamada farklı bir senaryonun ortaya çıkabileceği enflasyonun üzerinde bir zamla daha rahatlatıcı bir uygulamanın devreye gireceği ortaya çıkmış durumdadır" diyerek bu sene 3 formül üzerinden zam hesaplaması yapılabileceğini dile getirdi. 

 Kaya yaptığı açıklaması ile yıl sonu enflasyon rakamı yüzde 16 - 17 seviyelerinde çıksa dahi yapılacak zammın bu rakamın daha da üzerinde olacağını belirterek "Sayın Cumhurbaşkanının kasım-aralık ayında toplanacak olan asgari ücret tespit komisyonunun vereceği karar üzerinde ilave bir zammın uygulanacağını öngörebiliriz" diyerek beklediği rakamı en düşük 7 bin 500 TL olarak duyurdu. Vatandaşın gündeminde ise en düşük 8 bin 500 liralık bir rakam bulunurken yıl sonundaki resmi enflasyon rakamı üzerinden hesaplamalar gerçekleşecek.