2023 yılı zamlı askerlik ve doğum borçlanması ne kadar, kaç TL oldu?

Asgari ücret zammı için oran ve rakamın belirlenmesi ile beraber gözler asgari ücretten etkilenen diğer kalemlere çevrildi. 2023 yılı doğum borçlanması ve askerlik borçlanması rakamları da belli oldu.
2023 yılı zamlı askerlik ve doğum borçlanması ne kadar, kaç TL oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan zamlı Ocak maaşı ile beraber pek çok rakamda değişti. Asgari ücreti baz alarak yapılan hesaplamalarda kalem kalem yeni rakamlar ortaya çıkarken bunlardan biri de EYT öncesi askerlik ve doğum borçlanması olarak öne çıkıyordu. 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası kapsamına giren ancak eksik prim günü nedeni ile emeklilik haklarını kaybeden ya da işe giriş tarihini öne çekerek EYT kapsamına girmek isteyen kişiler borçlanma yapmak için gün sayıyordu. Asgari ücrete gelen rekor zamla beraber borçlanma yapmak isteyen kişilerin ödeyecekleri rakamda büyük oranda arttı. 

2023 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR, ASGARİ ÜCRETE KAÇ TL ZAM GELDİ?

Asgari ücrete gelen zam oranı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan külliyede düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklama ile "2023 yılı asgari ücret rakamını belirlenirken en makul seviyede hareket ettik. Memur ve emekli maaşında yapılacak olan artış oranlarını da bu şekilde belirleyeceğiz. Aziz milletim bilindiği gibi ülkemizde 2012 yılında bunun altını çiziyorum 184 TL olan asgari ücret bizim dönemizde nominal olarak 30 kat reel olarak 142 oranında artmıştır.

Geçtiğimiz yıl başında asgari ücrete yüzde 50 artış yaparak net 4 bin 253 liraya yükseltmiştik. Sadece bununla kalmamış asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisini de kaldırmıştık. Temmuz ayında bir kere daha zam yapmış asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmıştık" diyerek rakamı 8 bin 500 TL olarak duyurmuştu. 

 2023 YILI DOĞUM BORÇLANMASI VE ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR, KAÇ TL OLDU?

Asgari ücret zamlı maaşı 2023 yılında net 8 bin 500 TL olarak belirlenirken bu zamdan sonra:

Doğum borçlanması 540 gün için şu an itibari ile 49 bin 695 liradan 76 bin 877 liraya kadar artmış oldu. Yani 1 çocukla doğum borçlanması 2023 yılında 27 bin liranın üzerine çıktı. 

Askerlik borçlanması 540 gün için 58 bin liraya yaklaştı ve 20 bin lira arttı. Borçlanma yapmak isteyen kişilerin bu nedenle ellerini hızlı tutarak bir an önce işlem yapmaları öneriliyor.