2023 yılında araç fiyatları ne olur 2023'te araba fiyatı düşecek mi yükselecek mi uzmanı açıkladı indirim değil zam beklentisi hakim

Araba fiyatlarında eski normale dönüş için gözler 2023 senesine çevrilmişti. Araç fiyatlarında ibre tersine dönecek beklentisi bir kere daha boşa çıktı ve yeni zam beklentisi açıklandı. 2023'te ÖTV indirim gelse dahi yine de fiyatlar yükselecek iddiası!
2023 yılında araç fiyatları ne olur 2023'te araba fiyatı düşecek mi yükselecek mi uzmanı açıkladı indirim değil zam beklentisi hakim

2023 yılında araç fiyatları ne olur 2023'te araba fiyatı düşecek mi yükselecek mi uzmanı açıkladı indirim değil zam beklentisi hakim. Sıfır araç fiyatları son dönemde peş peşe gelen zamlarla cepleri yakarken araba sahibi olmak istiyorum diyen kişiler indirim için gözlerini 2023 senesine çevirmişti. "2023'te araba fiyatları ne olur, düşecek mi?" sorusuna sektör içerisinden yanıt geldi. 

Pek çok kişi 2023 yılına yeni arabası ile girmek için otomotiv markalarının yıl sonu kampanyaları ve Aralık ayı fırsatlarını beklemeye başlamıştı. Bazı kişiler ise 2023 yılında düşen araç satış rakamları nedeniyle fiyatlara zorunlu indirim yapılacağı beklentisi ile alım talebini erteleme kararı almıştı. 2023 yılında araç fiyatları ne olur, düşecek mi, ne olacak sorusuna otomotiv sektörünün içerisinden ilk açıklama geldi! 

2023 YILINDA SIFIR ARAÇ FİYATLARI NE OLACAK?

Araba sahibi olmak istiyorum diyen kişiler için sektör içerisinden ilk açıklama geldi. Araba almak isteyen kişiler için yapılan son dakika açıklaması Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği ODMD Genel Sekreteri Hayri Erce tarafından yapıldı. Erce yapmış olduğu açıklamasında "Araba fiyatlarının ne olacağını 3 parametre belirliyor. Bunlardan birinci kur hareketleri. Kurlar artarsa araç fiyatları artıyor. Özellikle euro kuru araba fiyatlarının belirlenmesinde etkili oluyor. İkincisi ise yeni modellerde üreticilerin yapacakları zamlar olarak ortaya çıkıyor" diyerek araç fiyatlarını belirlenen en önemli etkenlerin başında döviz kuru geldiğini belirtti. 

 Yine enflasyonun da fiyatlar üzerinde baskı yarattığını belirten Erce "Her sene geçişinde yeni modellerde yeni özellikler eklendiği için ve dünyada var olan enflasyon sebebiyle üreticiler bu yüzden bir miktar zam yapıyorlar yeni modellere. Üçüncü parametre ise, matrah düzenlemesi çok yetersiz kaldığı ve istenilen seviyede olmadığı için ÖTV kademesi de yukarı çıkacak. Yani yüzde 50 seviyesinde olan ÖTV yüzde 60'a, yüzde 60 olan yüzde 70'e çıkmış olacak" diyerek araç fiyatlarında indirim beklemediklerini söyledi. 

2023'TE ARABA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ, YÜKSELECEK Mİ?

Erce 2023 yılında ÖTV indirimi gelse ya da sabit tutulsa dahi enflasyon, döviz kuru ve araçlara eklenen yeni özellikler nedeni ile sıfır araç fiyatlarına indirim beklenmediğini, zam beklentisinin daha ağır olduğunu belirtti.