272 Bin TL'ye sıfır Fiat Egea! 167 Bin TL ÖTV muafiyeti indirimi!

Sıfır kilometre otomobil satın almak isteyen bazı vatandaşlara devlet tarafından ÖTV muafiyeti imkanı sağlanıyor. Bu muafiyet ile beraber FİAT Egea için satış fiyatı yarı yarıya düşüyor.
272 Bin TL'ye sıfır Fiat Egea! 167 Bin TL ÖTV muafiyeti indirimi!

Türkiye’de sıfır kilometre otomobil satın almayı düşünenler fiyat araştırması yaptıklarında oldukça yüksek rakamlarla karşılaşıyorlar. Otomobil fiyatlarının yüksek olmasının ana nedenlerinden birisi de vergi yükünün ağır olmasından kaynaklanıyor. Bu vergi yükünün bir kısmı kaldırıldığında fiyatlarda neredeyse yarı yarıya indirim oluyor. Bu da ÖTV muafiyeti ile yapılan kısıtlı satışlarla gerçekleşebiliyor.

ÖTV MUAFİYETİ İLE DEV İNDİRİM

Sıfır kilometre otomobil fiyatlarına açıklayan FİAT firması ÖTV muafiyeti ile yapılan satışlar için de ikinci bir fiyat listesi yayınladı. Bu fiyatlar içerisinde ÖTV maliyeti yer almıyor. Buna göre FİAT Egea Sedan 1.4 Fire 95 HP Easy model araç için firma 272.300 TL fiyat açıkladı. Bu fiyat ile herhangi bir şekilde sıfır kilometre otomobil satın almak normalde mümkün değil ama az sayıda vatandaşa sağlanan ÖTV’siz otomobil alma hakkı ile mümkün olabiliyor. Normalde bu model araç için firmanın ana fiyat listesinde 439.900 TL’lik bir fiyat açıklandı. Ancak ÖTV indirimi ile bu fiyatta 167.600 TL’Lik indirim uygulanıyor.

KİMLER SATIN ALABİLİR?

ÖTV muafiyeti ile kimlerin otomobil alabilecekleri devlet tarafından belirlendi. Bu imkan yalnızca engelli vatandaşlara veriliyor. Tüm engelli vatandaşlar da kapsam içerisinde yer almıyorlar. Engel oranı yüzde 90 ve üzerinde olan vatandaşlara devlet bu imkanı veriyor. Bu engelin altında olan vatandaşlara ise ÖTV muafiyeti değil ÖTV indirimi imkanı sağlanıyor. ÖTV indiriminin ne kadar olacağı ise engel oranına değişik rakamlarda olabiliyor.

HER OTOMOBİL ALINABİLİR Mİ?

ÖTV muafiyeti ile her otomobili almak da mümkün olmuyor. Satın alınabilecek otomobillerin belirli bir fiyat aralığında yer alması gerekiyor. Otomobillerin fiyatı eğer 1 Milyon TL’nin üzerindeyse o araçlar için ÖTV muafiyeti imkanı sağlanamıyor. Bu üst sınırın altında olan tüm otomobiller ise eğer tedarik sorunu yoksa satın alınabiliyor.

ÖTV MUAFİYETİ İLE ALINAN OTOMOBİLİN SATIŞI!

ÖTV muafiyeti imkanı verilerek satın alınan bir aracın satışı kolay olmuyor. Devlet bu araçlarda 5 yıl süre şartı uyguluyor. 5 yıl boyunca araçlar eğer satılırsa sağlanan ÖTV kazancı ilgili vatandaştan faizi ile beraber alınıyor. Bu 5 yıl süresi dolduktan sonra ise satışın önünde herhangi bir engel bulunmuyor.