3.400 TL nakit destek! Devlet veriyor, çok az kişi biliyor!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vatandaşlara sosyal yardım ödemeleri yapmaya devam ediyor. Az bilinen bir sosyal yardım programı üzerinden vatandaşlar 3.336 TL sosyal yardım alabilme imkanına sahip olabiliyorlar.
3.400 TL nakit destek! Devlet veriyor, çok az kişi biliyor!

Türkiye’de devlet imkanı olmayan vatandaşlara yardımcı olabilmek için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerinden uygulanan sosyal yardım programları ile nakit destekler sağlamaya devam ediyor. Bu sosyal yardım programlarının bir kısmı çok fazla bilindiği için vatandaşlar bunlara yönelik başvurular yapıyorlar. Ancak bazı sosyal yardım programları da pek bilinmiyor. Bu sosyal yardım programları bilinmediği için vatandaşlar başvuru yapsalar alabilecekleri sosyal yardımı alma imkanı bulamıyorlar.

İŞE YERLEŞTİRİLİP EK OLARAK NAKİT DESTEK VERİLİYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın tamamen ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik olarak uyguladığı İşe Başlama Yardımı kamuoyun çok fazla bilinmiyor. Bu program kapsamında vatandaşlar hem sosyal güvencesi olan bir işe yerleştiriliyorlar hem de nakit destek alıyorlar. İki açıdan da kazançlı çıkan vatandaşlar için bu sosyal yardım programı tam da aradıkları türden.

KİMLER YARARLANABİLİR?

İşe Başlama Yardımı herkese açık bir sosyal yardım programı değil. Bu imkan sadece 3294 sayılı kanun kapsamında düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan hanelerde ikamet eden 18-55 yaş arasındaki vatandaşları kapsıyor. Bu kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılan incelemede çalışabilir olarak değerlendirildiklerinde İŞKUR’a bildiriliyorlar. Bu şekilde bu sosyal yardımdan yararlanabilme imkanı doğuyor.

SÜREÇ NASIL İLERLİYOR?

İşe Başlama Yardımı kapsamında sürecin nasıl işlediği de merak ediliyor. Önce vatandaşın şartları karşıladığı tespit edilip Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca çalışabilir tespiti yapılması gerekiyor. Ardından Aile Bakanlığı bu kişiyi İŞKUR’a bildiriliyor. İŞKUR bu kişilerin genel niteliklerine uygun olan işleri bulup iş görüşmesi yapmalarını sağlıyor. İşveren ile yapılan bu iş görüşmesinde şartları kendisine uygun bulan vatandaş işi kabul edip işe giriyor. Bu şekilde yapılan işe girişlerle beraber sosyal yardım alma hakkı elde ediliyor.

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

Belirtilen süreçleri tamamlayarak işe giren vatandaşların işe girdikleri Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında görülebiliyor. Bunun üzerine 60 gün içerisinde vatandaşa hak etmiş olduğu sosyal yardım ödemesi yapılıyor. Güncel tarifeye göre vatandaşlar brüt asgari ücretin üçte biri olan 3.336 TL nakit destek alabiliyorlar.