300 Bin TL'ye Toyota Corolla, 350 Bin TL'ye Peugeot SUV 2008! Sıfır kilometrede ÖTV muafiyeti ayarı!

ÖTV muafiyeti ile satılan otomobillerde 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren limit artırımı yapılacak olması otomobil piyasasında hesapları değiştirdi.
300 Bin TL'ye Toyota Corolla, 350 Bin TL'ye Peugeot SUV 2008! Sıfır kilometrede ÖTV muafiyeti ayarı!

Türkiye’de otomobil piyasasında yüksek fiyatlar karşısında vatandaşlar ÖTV muafiyeti ile otomobil satın almanın yollarını araştırıyorlar. Devlet tarafından bazı vatandaşlara ÖTV muafiyeti ile otomobil satın alma hakkı veriliyor. Bu hakka sahip olan vatandaşlar sıfır kilometre otomobil satın alırken herhangi bir ÖTV ödemesi yapmıyorlar. Dolayısıyla sıfır kilometre otomobillerin fiyatları direkt olarak yüzde 40 ile yüzde 50 arasında ucuzluyor.

KİMLER ÖTV MUAFİYETİ İLE OTOMOBİL ALABİLİRLER?

ÖTV muafiyeti ile otomobil satın alma hakkı her vatandaşa verilmiyor. Bu hak yalnızca engelli vatandaşlara sağlanıyor. Engel oranı yüzde 90 ve üzeri olan vatandaşlara ÖTV muafiyeti ile otomobil satın alma imkanı veriliyor. Ayrıca yüzde 40 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar için de ÖTV indirimi ile otomobil satın alma hakkı tanınıyor. Bu imkanlardan yararlanabilmek için sağlık raporunun olması gerekiyor.

ÖTV muafiyeti ile sıfır kilometre otomobil satın alırken sağlanan bir imkan da ailelere veriliyor. 18 yaş altında engelli çocukları olan aileler onlar adına da bu imkandan yararlanabiliyorlar. ÖTV muafiyeti ile bu şekilde otomobil satın alma da oldukça yaygınlaştı. Bu koşulları sağlayan vatandaşlar sıfır kilometre otomobil satın alırken ÖTV maliyeti ile karşılaşmıyorlar.

LİMİT 1 OCAK 2023’TE DEĞİŞİYOR!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ÖTV muafiyetli otomobil satışlarına dair yeni bir karar alındı. Bu karara şu anda ÖTV muafiyeti ile sıfır kilometre otomobil alımı sadece 450.500 TL değerindeki otomobillerde geçerli oluyor. Lakin bu oranda artırım yapılmasına dair karar alındı ve bu karar da tüm vergi dairelerine gönderildi. Yeniden değerleme oranında artırım yapılarak 450.500 TL’lik sınır 1 Milyon 4 Bin 200 TL’ye çıkarıldı. Bu limit değişimi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.

ÖTV MUAFİYETLİ OTOMOBİL FİYATLARI!

ÖTV muafiyeti sınırının 1 Milyon TL’ye çıkarılması ile beraber bu şekilde otomobil satın alma hakkı olanlar çok iyi otomobilleri çok uygun fiyatlarla satın alabilecekler. 870 Bin TL’ye satılan Opel Mokka 430 Bin TL’ye, 607 Bin TL’ye satılan Toyota Corolla 300 Bin TL’ye, 716 Bin TL’ye satılan Peugeot SUV 2008 350 Bin TL’ye satın alınabilecek.