3700, 4100, 4400 Prim Günü İle Erken Emeklilik! SGK Bu Çalışanları Hemen Emekliliğe Sevk Ediyor!

Çalışma hayatının emeklilik ile neticelendirilmesi tüm çalışanların hayalleridir. Ancak bazı durumlarda erken emeklilik bir zorunluluk haline gelebiliyor. İşte 3700, 4100 ve 4400 gün ile erken emekli olma imkanları...
3700, 4100, 4400 Prim Günü İle Erken Emeklilik! SGK Bu Çalışanları Hemen Emekliliğe Sevk Ediyor!

Türkiye’de milyonlarca çalışan bir gün emekli olup biraz olsun rahat bir nefes almayı hedeflemektedirler. Ancak günümüz şartlarında emeklilik koşulları oldukça zorlaştığı için çalışanlarının emeklilik hesaplamalarında en küçük detaylar bile etkili olabiliyor. SGK sisteminde farklı farklı imkanlarla emeklilik hakkı çalışanlara verilebiliyor. Ancak bazı çalışanların özel koşulları olabiliyor. İşte o çalışanlar için erken emeklilik yolunu açan uygulamalar SGK mevzuatında yer alıyor.

ENGELLİ HAKKI İLE ERKEN EMEKLİ OLUNABİLİYOR!

Engelli çalışanlara erken emeklilik kapıları sonuna kadar açılabiliyor. Ancak bunun da belirli şartları bulunuyor. Her engelli çalışanın hemen emekli edildiği bir sistem tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bulunmuyor. Engelli çalışanların ilk defa sigortalı oldukları tarih ile engellilik oranları ne zaman emekli olabilecekleri konusunda belirleyici bir rol üstleniyor.

1 EKİM 2008 SONRASI İLK DEFA SİGORTALI OLAN ENGELLİ ÇALIŞANLAR HANGİ ŞARTLARLA EMEKLİ OLABİLİRLER?

İlk defa 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olan engelli çalışanlar SGK’dan alacakları sevk ile yetkili hastanelere giderek çalışma gücündeki kayıplara göre emekli olabiliyorlar. Bu şekilde verilen sağlık raporlarında çalışma gücü kaybı yüzde 50 ile yüzde 59 arasındaysa bu çalışanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 prim günü ile, yüzde 40 ile yüzde 49 arasındaysa 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 prim günü ile emekli olabilirler.

VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK

1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan engelliler vergi indirimi ile emekli olmak için öncelikle buna dair hakları olduğunu vergi daireleri veya defterdarlıklar tarafından sevk edildikleri yetkili sağlık kurumlarından aldıkları raporla tespit ettirmelidirler. 6 Ağustos 2003 tarihinden sonra vergi indirimi ile emekli olmak isteyen engelli çalışanlardan şu şartlar istenmektedir:

-Engellilik oranı yüzde 80 ile yüzde 100 arasında olanlar için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü
-Engellilik oranı yüzde 60 ile yüzde 79 arasında olanlar için 18 yıl sigortalılık süresi ve 4000 prim günü
-Engellilik oranı yüzde 40 ile yüzde 59 arasında olanlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 prim günü

Erken emekli olmak için engelli çalışanların hangi imkanlardan yararlanabileceklerini öğrenmeleri gerekmektedir. SGK mevzuatında bu konuda oldukça ayrıntılı uygulamalar bulunmaktadır. Bir sosyal güvenlik uzmanına danışmak bu konuda engelli çalışanlara önemli imkanlar sağlayabilir.