49 ve 51 yaşında olanlar! Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in aklındaki EYT çözüm dosyası

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası için beklenen dosya hazırlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in masasındaki dosya ile 49 ve 51 yaşında olanlara da emeklilik yolu açıldı. İşte masadaki EYT çözüm dosyası!
49 ve 51 yaşında olanlar! Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in aklındaki EYT çözüm dosyası

Emeklilikte Yaşa Takılanlar dosyasında sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan açıklama ile dosyanın hazırlandığı bilgisi kamuoyu ile de paylaşılırken yapılan açıklama heyecan yaratmıştı.

Çalışmanın sonlandırılması ve dosyanın hazırlanması ile Bakan Vedat Bilgin'in Türkiye'ye özel olarak belirlendiğini söyledi EYT formülü de merak konusu olmuştu. Bakan Bilgin'in masasında bekleyen dosyada 49 ve 51 yaşında olanlara da emeklilik müjdesi gelebileceği ifade edildi. 

HAZIRLANAN DOSYADAKİ EYT FORMÜLÜ SIZDIRILDI: YAŞA DEĞİL PRİME BAKILACAK! 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT formülü için yapılacak olan açıklamayı beklemeye devam ederken ilk bilgiler de geldi. EYT'liler kendilerine hiçbir şart ve koşul dayatılmadan 1999 öncesinde uygulamada olan yasaya göre emekli olmak istediklerini dile getiriyorlardı. Yani 1999 senesinden önce uygulamada olan prim gün sayısı ve emeklilik süresi ile emekli edilmek ve kendilerinden başka bir ek şart istenmemesini talep ediyorlardı. Çalışma Bakanı Bilgin tarafından yapılan açıklama EYT'de Türkiye formülü için yapılacak olan açıklamayı bir kere daha gündeme getirdi. 

49 ve 51 yaşında olanlar! Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in aklındaki EYT çözüm dosyası

Bakan Bilgin'in "Hollanda ve Almanya modelleri masada değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz " diyerek masada sadece Türkiye formülü olduğunu söylemişti. Bu formül üzerinden yapılan yeni sızıntı gündemde büyük yankı uyandırdı. Kademeli emeklilik formülü ile 49 ve 51 yaşında olanlara da emeklilik hakkı verileceği belirtildi. 

49 ve 51 yaşında olanlar! Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in aklındaki EYT çözüm dosyası

EYT ÇIKINCA KİMLER HEMEN EMEKLİ OLACAK, KİM EMEKLİ OLACAK, KİMLER BEKLEMEYE DEVAM EDECEK?

EYT'de ortaya çıkan ilk formül erkeklerde 9 bin prim günü kadınlarda ise 7 bin 200 prim günü ile hiçbir ek şart ve koşul olmadan hemen emeklilik formülü sunulacağı yönünde olmuştu. Bu formülün 52 yaş altı için uygulanacağı belirtiliyor. Yani genç emeklilik olarak değerlendirilen 52 yaş altı 49- 51 yaş aralığında olan kişiler yüksek prim gününe sahip olmaları durumunda hemen emekli edilecekler. 

Bu grup dışında kalan yani 9 bin ve 7 bin 200 prim gününü doldurmayan kişiler ise kademeli emeklilik hakkı elde edecekler. Bu sayede yığılmanın önüne geçilecek. Yani bir anda EYT'lilerin tümü emekli edilmeyecek ve böylelikle bütçeye olan yük dağıtılacak.