700 bin kişiyi ilgilendiriyor! Cumhurbaşkanı açıklayacak, maaşlara yüzde 42,5 zam mı yapılacak?

Kamu işçilerinin maaşlarına yapılacak olan zammın açıklanması için sadece saatler kaldı. Kamu işçilerinin maaş zammı yüzde kaç olacak? Yüzde 45 zamma ek 15 Bin TL brüt taban ücret talebi kabul edilecek mi?
700 bin kişiyi ilgilendiriyor! Cumhurbaşkanı açıklayacak, maaşlara yüzde 42,5 zam mı yapılacak?

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmeleri için görüşmeler Ocak ayının ortasından beri devam ediyor. Bu görüşmeler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezaretinde yapılırken işçileri Türk-İş ve Hak-İş, işverenleri ise TÜHİS temsil ediyor. Taraflar arasında gerçekleşen zam pazarlıkları zaman zaman kamuoyuna yansırken artık son aşamaya gelindi. Kamu işçilerinin ne kadar zam alacakları 9 Mayıs 2023 Salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak. 

BUGÜN GÖRÜŞME YAPILDI!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin işçilerin temsilcilerinin toplu iş sözleşmesine ikna etmek için yoğun bir görüşme trafiği içerisinde bulunuyor. Bugün Türk-İş Başkanı ve Hak-İş Başkanı ile bir görüşme gerçekleştiren Çalışma Bakanı Vedat Bilgin tarafları son yapılacak teklifi kabul etmelerinin makul olacağı konusunda fikir alışverişinde bulundu. Bakan Bilgin son teklifin bir miktar üzerine çıkılacağını bildirirken bu teklifin kabul edilmesini aksi durumda seçim sonrasına kalınması halinde sürecin uzayacağını sendika başkanlarına iletti. 

İŞÇİLER ZAM BEKLENTİLERİNDE ISRARCILAR

İşçi sendikaları maaş zammı pazarlığında oldukça net bir tutum ortaya koydular. En başından itibaren en düşük brüt maaşın 15.000 TL olarak belirlenip yüzde 45 maaş zammı talep eden işçi temsilcileri son görüşmelerde bu tutumlarını ortaya koydular. TÜHİS'in teklif yükseltmesine rağmen anlaşma zemini henüz oluşmamıştı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay yaptığı son açıklamalarda, "İşçilerin aleyhine bir zam kararına imza atmayız. Seçim öncesinde bu işin sona ermesini istiyoruz ama düşük bir zamma da imza atacak değiliz. Seçim sonrasında toplu iş sözleşmesi yapılmaz diye de bir ayet yok." demişti. 

İŞÇİLERİN MAAŞ ZAMMI YÜZDE KAÇ AÇIKLANACAK?

İşçi maaş zamları için çeşitli rakamlar gündemde bulunuyor. Öncelikle işçi ve işveren sendikaları arasında maaş zammı tekliflerinde çok fazla bir fark yok. İşçi sendikaları yüzde 45 maaş zammı talep ettiler. İşveren sendikası TÜHİS ise önce yüzde 30 maaş zammı önerdi. Bu öneri kabul edilmeyince maaş zammı teklifini yüzde 40'a yükseltti. Taraflar arasında yüzde 5'lik bir fark bulunuyor. İhtimallere göre yüzde 42,5 oranında bir oranda anlaşma sağlanabilmesi olası görülüyor. 

Pazarlıkları tıkayan ise taban brüt maaşın tutarı oluyor. İşveren sendikası bu rakamın 12.000 TL olarak belirlenmesini talep etti. İşçi temsilcileri ise 15.000 TL'de ısrarcı oluyor. Bu konuda da bir orta yolun bulunarak 13.500 TL'de anlaşma sağlanması güçlü bir ihtimal olarak görülüyor.