ABD'nin yaptırım kararı aldığı Türk iş insanı Sıtkı Ayan kimdir, nerelidir?

Türk iş insanı Sıtkı Ayan için ABD’nin yaptırım kararı aldığı bildirildi. ABD Hazine Bakanlığı bir açıklama yaparak bu gelişmeyi duyurdu.
ABD'nin yaptırım kararı aldığı Türk iş insanı Sıtkı Ayan kimdir, nerelidir?

ABD Hazine Bakanlığı’nın Türk iş insanı Sıtkı Ayan için yaptırım kararı aldığı açıklandı. Sıtkı Ayan ve şirketlerine ABD tarafından yaptırım uygulanacak. ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Sıtkı Ayan için İran Devrim Muhafızları adına petrol satışına aracılık etmek ve kara para aklamak iddialarıyla yaptırım kararı alındığı belirtildi.

YAPTIRIM KARARI AÇIKLANDI

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada sadece Sıtkı Ayan değil onunla ilişkili bazı isimlere de yaptırım kararı alındığı bildirildi. Buna göre Bahaddin Ayan, Kasım Öztaş, Mustafa Ömer Kaptan ve Murat Teke ile bu kişilerle ilişkili şirketler de yaptırım kapsamına alındı. Bu isimlerin yaptırım listesine alınma gerekçesi ise ABD’nin terör örgütü listesinde yer alan İran bağlantılı örgütlere destek vermeleri şeklinde açıklandı.

SITKI AYAN KİMDİR?

Sivas doğumlu olan Sıtkı Ayan Türk iş insanı olarak tanınmaktadır. Sivas’ta büyüyen Sıtkı Ayan daha sonra İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde okumuştur. Ardından Ankara Üniversitesi ilahiyat Fakültesi’nden mezun olmuştur. Okul hayatının ardından iş hayatına atılan Sıtkı Ayan petrol işine girmiştir. İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz yatırımları yapmıştır. Sıtkı Ayan ismi ilk defa İran ve Türkmen doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması ile alakalı proje ile duyulmuştur. Bu proje için devlet teşviği verilmesine dair imkan olsa da Sıtkı Ayan bu teşviği almadığını açıklamıştır.

Sıtkı Ayan ismi WikiLeaks belgelerinde de geçiyordu. Petrol ve doğalgaz sektöründe faaliyet gösteren Sıtkı Ayan için son olarak ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım kararı alındı. Bu alınan kararın Sıtkı Ayan’ı ne şekilde etkileyeceği ise iş dünyasının merak ettiği konular arasına girdi.