Açlık sınırı Mart 2023 belli oldu! Asgari ücret zam hesapları değişti!

Türk-İş tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasının sonuçları açıklandı. Bu araştırmaya göre Mart ayında açlık ve yoksulluk sınırı yükselmeye devam etti. Asgari ücret bu çalışmadan nasıl etkilenecek?
Açlık sınırı Mart 2023 belli oldu! Asgari ücret zam hesapları değişti!

Türk-İş’in her ay açıkladığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasının Mart 2023 sonuçları belli oldu. Bu verilere göre gıda enflasyonu yüzde 1,76 oranında arttı. Bunun etkisi ile hem açlık sınırı hem de yoksulluk sınırı yükseldi.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI NE KADAR OLDU?

Türk-İş’in yaptığı çalışma ile Mart 2023 döneminde açlık ve yoksulluk sınırı belirlendi. Buna göre açlık sınırı 9.591 TL’ye yükseldi. Bu tutar geçtiğimiz ay 9.425 TL olarak açıklanmıştı. Yoksulluk sınırı ise 31.240 TL’ye çıktı.

Türk-İş’in Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasının detaylarında önemli bilgilere yer verildi. Türk-İş verilerine göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 1,76 oranında gerçekleşti. İki aylık değişim yüzde 17,96 tespit edildi. Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 94,62 oldu.

Araştırma sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 9 bin 591 TL’ye yükseldi.

Gıda harcaması ile giyim, konut yani kira, elektrik, su, yakıt ile ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı da 31.241 TL’ye ulaştı.

Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 12.469 TL olarak kaydedildi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINI NASIL ETKİLEYECEK?

Asgari ücret zammı hesaplaması yapılırken işçi temsilcilerinin Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda ortaya koyduğu verilerden birisi de vu açlık sınırıydı. Hatta işçileri komisyonda teslim eden Türk-İş üyeleri Aralık ayında asgari ücretin 8.506 TL’ye çıkarılmasına dair karara açlık sınırının altında olduğu gerekçesi ile destek vermemiş ve masadan kalkmışlardı. Asgari ücret zammını de hükümet temsilcileri ile işveren temsilcileri ortaklaşa yapmışlardı. Aradan geçen sürede Türk-İş temsilcilerinin haklı olduğu ortaya çıktı ve yeniden asgari ücret zammı tartışmaları başladı.

Açlık sınırının 9.591 TL’ye yükselmesi asgari ücret zammı ile alakalı olarak esas alınacak verilerden birisi olacak. Asgari ücrete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamasına göre Temmuz ayında ara zam yapılacak. Ancak bu zammın seçim nedeniyle Nisan ayına çekilmesi de ihtimaller arasında bulunuyor. Nisan ayında zam yapılırsa asgari ücret 10.000 TL'ye, Temmuz ayında yapılırsa 11.000 TL'ye yükselebilecek. Burada kritik veri TÜİK'in enflasyon rakamları ile Türk-İş'in açlık sınırı olacak.