Altın mı, dolar mı, borsa mı, mevduat faizi mi? Piyasa kahini açıkladı, en çok kazanç nerede?

Ünlü ekonomist Remzi Özdemir Kur Korumalı Mevduat (KKM) Hesapları’nın cazibesinin kalmadığını söyleyerek buradan çıkacak paranın nereye yönlenebileceğine dair kazanç tahminlerini açıkladı.
Altın mı, dolar mı, borsa mı, mevduat faizi mi? Piyasa kahini açıkladı, en çok kazanç nerede?

Türkiye’de dolarizasyonu önlemek için geçtiğimiz yıl Aralık ayında devreye sokulan Kur Korumalı Mevduat oldukça sıkıntılı bir hal aldı. Bu hesaplara paralarını yatıranlar önce ciddi kazançler elde ettiler. Ancak şu anda kazançlar oldukça geriledi. KKM hesaplarından da para çıkışları başladı. Buradan çıkan paraların nereye yönlenebileceğine dair değerlendirme yapan Remzi Özdemir yatırım araçlarının kazanç beklentilerini açıkladı.

KKM YÜKSEK ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ!

KKM hesaplarına dair bir açıklama yapan Remzi Özdemir, “KKM’de adeta seferberlik ilan edilerek 1 trilyon 460 milyar lira para toplandı. Bu hesaplara para yatıranlar paralarını dolara endekslediler ve üzerine bir de faiz almayı hedeflediler. İlk aylarda bu gerçekleşti. Dolar kuru 13 TL’den 17 TL’ye yükselince herkes memnun oldu. Ancak daha sonra dolar baskılanarak kur farkı sıfırlandı. 1,4 trilyon liralık KKM de yüzde 85 enflasyon karşısında eridi.” dedi.

ALTIN KAZANDIRIR MI?

Altın yatırımının kazançlı olup olmayacağını açıklayan Remzi Özdemir, “Pandemi döneminde ons altın 2 bin doları gördü. Sonrasında bu seviyeden satışlar geldi ve geriledi. Bir daha da o fiyatları göremedi. 1.650 dolar ile 1.750 dolar arasında sıkışan bir ons altın var. FED faiz artışının devam ettiği bugünlerde altın o eski parlak günlerine biraz zor döner.” ifadelerini kullandı.

MEVDUAT FAİZİ ENFLASYONA KARŞI KORUR MU?

Mevduat faizlerini değerlendiren Remzi Özdemir, “Göster faizinin yüzde 9’a indirildiği bugünlerde bankaların mevduat faizleri yüzde 25’e yükseldi. İlk bakışta yüksek kazanç gibi görülebilir. Ancak yüzde 85 enflasyon düşünülünce bu faizle bile paranın eriyip gider. Bilinçli yatırımcılar bunu görür ve mevduat faizine para yatırmayı pek tercih etmezler.” şeklinde konuştu.

DOLAR KURU YÜKSELİR Mİ?

Dolar kurunu da değerlendiren Remzi Özdemir, “Dolar kurunun baskı altında olduğunu biliyoruz. Ancak bu baskıyı yapan iktidar Türk lirasını aşırı değerlendirdi. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında dolar kuru 18 TL’yi görmüştü. Bugün de aynı seviyelerde olan dolar kuru ile karşı karşıyayız. Bunu görenler de doların ucuz kaldığını söylüyorlar. Baskının devam edeceğini düşünenler için dolar kazançlı bir yatırım olmayacaktır. Ancak İktidarın bu baskıyı kaldıracağını düşünenler için dolar kuru getirisi yüksek bir yatırım modeli olabilir.” dedi.

BORSADAN KAÇIŞLAR BAŞLAR

Borsa ile alakalı olarak uyarıda bulunan Remzi Özdemir, “Borsa konusunda çok büyük bir yanlışa imza atıldı. Özellikle bazı borsa oyuncularının istedikleri gibi hareket etmelerine müsaade edildi. Bu durumda küçük yatırımcı çok sayıda hisse senedinde zarar etti. Borsaya biraz daha fazla para girecektir ama zarar edenler arttıkça borsadan da kaçışlar başlar.” ifadelerini kullandı.

Not: Finansal değerlendirmelerin yer aldığı bu haber yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.