Altın piyasası ABD işsizlik rakamlarıyla sallandı! Ons ve gram altında yeni fiyatlar!

ABD’de işsizlik rakamları açıklanırken veriler beklentilerin üstünde gelince altın fiyatlarında bir miktar düşüş gerçekleşti. ABD işsizlik rakamları altın fiyatlarını nasıl etkiledi, fiyatlar ne kadar düştü?
Altın piyasası ABD işsizlik rakamlarıyla sallandı! Ons ve gram altında yeni fiyatlar!

Altın piyasasında fiyatlamalar ABD ekonomisinden gelen verilerle şekillenmeye devam ediyor. Bugün ABD Çalışma Bakanlığı tarafından tarım dışı istihdam verisi açıklandı. Mayıs ayına ait olan işsizlik rakamlarının beklentilerin üzerinde çıkması ekonomik görünümde bazı değişikliklere neden oldu.

ABD'DE İŞSİZLİK RAKAMLARI BEKLENTİYİ AŞTI!

ABD’de Mayıs 2023 döneminde tarım harici sektörlerde istihdam 339 bin kişi arttı. Piyasaların beklentisinin üzerinde gerçekleşen bu beklenti ekonomik görünümde negatif etki yaptı. Piyasalar istihdamın 195 bin kişi artmasını bekliyordu.

ABD’de işsizlik oranı da Mayıs ayında yüzde 3,7’e yükseldi. Altın piyasası için en can alıcı veri bu işsizlik rakamlarıydı. Piyasa beklentilerine göre işsizlik oranı yüzde 3,5 olarak açıklanmalıydı.

ABD ekonomisinde işsizlik oranının artması FED’in faiz artırımı ile alakalı olumsuz bir etki yapabilecek. FED faiz kararı alırken enflasyon ile işsizlik rakamlarını dikkate alıyor. Beklentilerin üzerinde gelen işsizlik rakamları FED’in faiz artırımı yapmaya devam etmesi ile sonuçlanabilecek. Bu durum da altın piyasasının FED tarafından faiz artırımı yoluyla baskılanmaya devam etmesi anlamına geldiği için ons altında hafif bir fiyat gerilemesi meydana geldi.

ONS ALTINDA NELER OLDU?

ABD işsizlik rakamları açıklanmadan önce ons altın için genel görüntü tamamen pozitifti. Ons altın bu sırada 1.980 dolar seviyesinde işlem görüyordu. Ancak gelen olumsuz veri ile beraber ons altında 11 dolarlık bir kayıp oldu ve fiyat 1.969 dolara kadar geri çekildi. Daha sonra bir toparlanma hareketine başlayan ons altın şu anda 1.973 dolar seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. FED 15 Haziran’da faiz artırımı yaparsa ons altında kayıpların derinleşme ihtimali bulunuyor.

GRAM ALTIN NE KADAR?

Ons altındaki düşüşün etkisiyle beraber gram altında da hafif bir geri çekilme meydana geldi. Gram altın da 1.330 TL’den 1.322 TL’ye kadar geri çekildi. Toparlanma hareketine başlayan gram altın şu anda 1.326 TL’ye kadar yükseldi. Serbest piyasada ise gram altın 1.367 TL’den işlem görmeye devam ediyor.