Altın piyasasında FED krizi! Kritik karar öncesi altın fiyatları değişti!

Altın piyasası için oldukça kritik bir gün yaşanıyor. Bu akşam açıklanacak olan FED faiz kararı altın fiyatlarına yön çizecek. Bu kritik kararın hemen öncesinde altın fiyatları ne kadar oldu?
Altın piyasasında FED krizi! Kritik karar öncesi altın fiyatları değişti!

Altın piyasasının aylardır beklediği kritik gün geldi çattı. FED bu akşam 2023 yılının ikinci faiz kararını açıklayacak. Bu kararın belli olmasının ardından altın fiyatlarında pozitif veya negatif bir hareketlilik yaşanacak. Bunun için tüm dünyada yatırımcılar nefeslerini tuttular ve bu kararın belli olmasını bekliyorlar.

FED FAİZ KARARI NE OLUR?

Son yıllarda FED tarafından alınan faiz kararları genellikle piyasa beklentileriyle örtüşüyordu. Ancak artık ABD tarafından işler oldukça karıştı. ABD’de iflas eden bankalar bir banka krizine yol açtı. Banka krizi için ise FED suçlanıyor. FED’in faiz artırımlarının bu bankaların batmasına zemin hazırladığı iddia ediliyor. Bu da FED üzerinde alınacak olan yeni faiz kararında bir baskı oluşturuyor.

Dünyaca ünlü iş insanı Elon Musk dün bir açıklama yaparak FED’e seslenmiş ve 50 baz puan faiz indirimi yapmalarını talep etmişti. Piyasaya göre ise FED en azından Mart ayında faiz artırımı pas geçecek. Ancak 25 baz faiz artırımı yapılacağını öne süren ekonomistler de yok değil. Hangi karar alınırsa alınsın bu finansal ortamda sürpriz olarak değerlendirilecek. Altın piyasası için ise bu durum oldukça pozitif olabilir. FED sürpriz yaparak faiz indirimi yaparsa altın fiyatları çok sert yükselebilir. Bunun haricinde alınacak faiz kararı ise sınırlı bir yükseliş getirebilir. Yine sürpriz şekilde 50 baz puan faiz artırımı durumundaysa altın fiyatlarında düşüş yaşanabilir.

ALTIN FİYATLARINDA DÜZELTME BEKLENTİSİ

FED faiz kararı açıklandıktan sonra olası bir yükseliş sürekli bir fiyat artışı halinde olmayacak. Eğer altın piyasası FED’den destek bulursa bir miktar yükselebilir. Ancak yükseldiği yerden kar satışları ile yeniden geriye düşme ihtimali yüksek görülüyor. Bu konuda ekonomistler altın yatırımcılarına sakin kalma ve bekleme önerisi yapıyorlar.

ALTIN FİYATLARI NE KADAR OLDU?

FED faiz kararının açıklanmasına saatler kala altın fiyatlarında düşüşler devam ediyor. Pazartesi günü 2.008 dolar seviyesini gören ons altın bugün 1.942 dolar noktasına kadar geriledi. Bu gevşemenin etkisiyle gram altın da 1.200TL’nin aşağısına çekildi. Şu anda gram altın 1.188 TL seviyesinden işlem görüyor. Gram altının bu fiyattan ayrı bir de kuyumcu fiyatı var. Anlık veriye göre kuyumcular şu anda gram altını 1.211 T’den satıyorlar.

Not: Burada yer alan bilgi ve değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.