Araç fiyatlarında eski normale dönüş formülü hurda teşviki ve ÖTV muafiyeti talebi

Rekor kıran araba fiyatları için hurda araç teşviki son dakika 2023 gelişmesi açıklandı. ÖTV muafiyeti formülü ile araç fiyatlarında düşüş etkisinin ortaya çıkması bekleniyor.
Araç fiyatlarında eski normale dönüş formülü hurda teşviki ve ÖTV muafiyeti talebi

Araç fiyatlarında eski normale dönüş formülü hurda teşviki ve ÖTV muafiyeti talebi - Araç fiyatlarında yaşanan yükseliş etkisi rekor seviyelere ulaşırken en ucuz sıfır otomobil fiyatı Mart ayında 400 bin lirayı aşarak büyük bir şok etkisi yaratmıştı. 

Araba sahibi olmak her geçen gün biraz daha zorlaşırken Kahramanmaraş depremi de piyasada yaşanan araç kıtlığının üzerine tuz biber ekmişti. Depremin korkunç bir yıkıma neden olduğu 11 ilde yer alan yaklaşık 1 milyon aracın pert olduğu tahmin edilirken bu araçların etkisi ile piyasada talep dalgalanması yaşanmış, piyasada büyük bir sarsıntı yaşanmıştı. 

PERT OLAN ARAÇLAR İÇİN YENİ TALEP! HURDA ARAÇ TEŞVİKİ 2023 SON DAKİKA ÇIKACAK MI?

Yaşanan deprem felaketi sonrasında bölgede 1 milyon aracın pert olduğu belirtilirken konu hakkında açıklama yapan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel "Depremin etkilediği 10 ilimizde toplam 3,3 Milyon kayıtlı motorlu taşıt mevcut. Bu araçların 1.5 Milyon adedi deprem sebebiyle çeşitli derecelerde hasar görmüş durumda. Bir kısmı da kayıp. Kayıp olan araçlar noktasında henüz net rakama ulaşabilmiş değiliz. Zaman içerisinde sigorta şirketlerine ve emniyet birimlerine yapılan kayıp araç bildirimlerine dair veriler ile bilançonun boyutu net olarak ortaya çıkacaktır. Kayıp araç sayısı, hasarlı araç sayısına oranla oldukça düşük.

Zira deprem nedeniyle hasar gören araçlar, genelde enkaz çevresinde oluyor ya da enkaz kaldırma çalışmalarında bulunuyor. Daha nadir olarak alt katlarda bulunan kapalı otoparklarda saklanan araçlar binanın tamamen çökmesi halinde bulunamayabiliyor. Bu noktada kaskosu olan vatandaşlarımız afet teminatına göre hasarlarının bir kısmını sigorta şirketlerinden tahsil edebilecekler. Hasarlı araçlar afet teminatı, kayıp ve bulunamayan araçlar hırsızlık teminatı üzerinden değerlendirilebilir diye düşünüyoruz.

Bu noktada en önemli sorunların başında, kaskosu olmayan vatandaşlarımızın yaşayacağı ciddi maddi mağduriyetler geliyor. Kullanılamaz halde olan araçların lisanslı bertaraf merkezlerine teslim edilmesi koşulu ile sadece depremzede vatandaşlarımızı kapsayacak şekilde bir hurda teşviki ve ÖTV muafiyeti sağlanarak bu mağduriyetler asgariye indirilebilir kanaatindeyiz" diyerek ÖTV muafiyeti talebini gündeme taşıdı.