Araç sahipleri aman dikkat plakadan otomatik tespit ediliyor 6.000 TL para cezası kesiliyor

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor! 2023 yılı için araç sahiplerine kritik uyarı yapıldı. EGEDES sistemi üzerinden egzoz muayenesi otomatik ceza uygulaması başladı. Egzoz muayenesi gecikme cezası açıklandı!
Araç sahipleri aman dikkat plakadan otomatik tespit ediliyor 6.000 TL para cezası kesiliyor

Araç sahipleri aman dikkat plakadan otomatik tespit ediliyor 6.000 TL para cezası kesiliyor - Milyonlarca araç ve ehliyet sahibine son dakika uyarısı yapıldı. Yapılan açıklamada egzoz emisyon cezası sorgulama işlemlerinin başladığı hatırlatıldı. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada egzoz muayenesi gecikme cezası için plakadan otomatik tanımlama yapıldığı ifade edildi. Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği kapsamında belirtilen süre sonuna kadar muayenesini yaptırmayan ancak trafiğe çıkan kişiler para cezası alacaklar. 

ARABASI OLAN HERKESİ İLGİLENDİRİYOR! EGZOZ MUAYENESİ GECİKME CEZASI 2023 NE KADAR, KAÇ TL?

Arabası olan kişilere yönelik olarak bakanlık tarafından yapılan açıklamada "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personelinin sistem üzerinden otomatik tutanak oluşturarak idari yaptırım uygulayabileceği, 2023 yılı egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezasının ise 6.275,00 TL olarak belirlendiği bildirilmiştir" denilerek para cezası olarak ödenecek rakamın 6 bin 275 TL olduğu ifade edildi. 

EGEDES NEDİR, EGZOZ MUAYENESİ OTOMATİK CEZA GECİKME ÜCRETİ PARA CEZASI NASIL KESİLİR?

Konu hakkında açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı "ASELSAN ile birlikte geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) sistemi ile; araçların plakasını EGEDES cihazı ile okunmakta, plaka sorgulaması yapılarak aracın geçerli bir egzoz emisyon ölçümünün olup olmadığı araç görüntüsü ile birlikte kaydedilmekte ve raporlanmaktadır" ifadeleri ile ölçümlerin otomatik olarak plakadan yapıldığını açıkladı. 

Araç sahipleri aman dikkat plakadan otomatik tespit ediliyor 6.000 TL para cezası kesiliyor

EGZOZ MUAYENESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

a) Hususi ve resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,

 b) Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir,

 periyodik egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi tutulur.

c) İlk defa egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak taşıtların ölçüm tarihinin belirlenmesinde araç tescil kayıtlarında yer alan ilk muayene geçerlilik süresi esas alınır. 

Bu sürenin sonunda araçların mutlaka egzoz muayenesi yaptırması gerekiyor. Egzoz muayenesi 1 gün gecikse dahi trafikte yakalanan araç sahiplerine yukarıda yer alan miktarlar için para cezası kesilebiliyor.