Araç sahiplerine kritik uyarı yapıldı cezası 13 bin liraya fırladı!

Yükselen araç fiyatları araba sahibi olmayı zorlaştırırken araç sahipleri de fiyatlardaki artış nedeni ile mağduriyet yaşıyorlar. Zamlı araç fiyatları nedeniyle kasko fiyatları da fırlarken trafik sigorta primi rakamları da cep yakıyor!
Araç sahiplerine kritik uyarı yapıldı cezası 13 bin liraya fırladı!

Araç fiyatlarında yaşanan yükseliş en az araba sahibi olmak isteyen kişiler kadar araç sahiplerini de olumsuz etkiledi. Araba fiyatlarında ki aşırı değerlenme trafik sigorta primi ve kasko fiyatlarında da fahiş zamlara ve yükselişe neden oldu. Zam yağmuruna tutulan ve 6 katına çıkan kasko fiyatlarında ÖTV matrah düzenlemesi sonrasında indirim geleceği ancak indirim beklentisinin düşük olduğu belirtiliyor. 

Trafik kasko fiyatları ve sigorta primleri rakamlarında yaşanan artış ne yazık ki sürücülerin üzerindeki baskıyı arttırıyor. Trafik kazası yapan ve kazada hatalı çıkan sürücülerin 13 bin TL'ye varan ödemeler yapması gerektiği belirtiliyor. 2023 yılında bu konuda yeni düzenlemenin çıkması beklenirken trafik sigorta primlerinde kaza yapmayan sürücülere indirim, kaza yapan sürücülere ise zam yapılacağı belirtiliyor. 

ÖTV MATRAHI DÜZENLEMESİ İLE SİGORTA PRİMİ VE KASKO FİYATLARI NASIL ETKİLENİR?

ÖTV'de matrah düzenlemesi ile araç fiyatlarında yaşanan indirim sonrasında gözler kasko fiyatlarına çevrilirken düzenleme ile indirim olacağı ancak bunun sınırlı kalacağı dile getirildi. Araç kaskosu yaptırmak isteyen sürücülerin ödemiş oldukları poliçe bedellerine 6 kat zam gelirken zorunlu trafik sigortasında da iki kata varan yükseliş yaşanmıştı. 

 Söz konusu rakamların 2023 yılının gelmesi ile daha da artacağı belirtilirken trafik sigortasında bu oranın araç fiyatlarının artması, döviz kurunun yükselmesi, yedek parça fiyatlarının artması ve asgari ücret zammı ile yüzde 70’lere yaklaşacağı belirtiliyor. Kasko cephesinde ise prim artışının yüzde 50 ile 100 arasında olması bekleniyor. 

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) trafik sigorta primlerinde dinamik basamak sistemine geçiş yapılacağını duyurdu. Bu sistem ile sürücüler sıfırdan sekize kadar belirlenen basamaklara ayrılacak. Sürücünün riski yükseldikçe ödeyeceği trafik sigorta primi de yükselecek. Yeni sistemde 4. temel basamaktaki prim ödemesi 4 bin 350 lira civarında ise 0. basamağa geçmeniz durumunda ödeyeceğiniz miktar yüzde 200 bir artışla 13 bin liraya kadar çıkacak.