Asgari ücret 13.530 TL mi olacak? Seçim öncesi harekete geçilmişti!

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak gündem devam ederken akıllara seçim öncesi başlatılan ama sonuçlandırılmayan bir çalışma geldi. Asgari ücret deprem bölgesinde farklı bir şekilde mi uygulanacak?
Asgari ücret 13.530 TL mi olacak? Seçim öncesi harekete geçilmişti!

Deprem felaketinin yaşanmasının ardından bu büyük afetten etkilenen illerde çalışma hayatının yeniden başlayabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ekstra çalışmalar ortaya koymuştu. Bunlardan birisi de asgari ücretin deprem bölgesinde farklı bir şekilde uygulanması şeklindeydi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı bu yönde bir çalışma gerçekleştirmiş ama araya seçim girdiği için bu çalışma sona erip faaliyete geçememişti. Şimdi bu konuda yeni bir adım atılıp atılmayacağı merakla bekleniyor.

DEPREM BÖLGESİNE ÖZEL ASGARİ ÜCRET!

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in ortaya koyduğu 500 dolar kriteri bugün 11.500 TL’ye karşılık geliyor. Deprem bölgesi için özel olarak uygulanan sistemin devreye girmesi halinde bu illerde asgari ücret vatandaşlara bir miktar daha yüksek seviyeden oluşacak. Çalışma Bakanlığı asgari ücrette işveren payını9n SGK yerine doğrudan asgari ücretliye ödenmesine dair bir uygulamanın hazırlığını yapmıştı. Bunun gerçekleşmesi halinde deprem felaketi yaşanan illerde Temmuz ayında olası zamlı asgari ücret 11.500 TL değil 13.530 TL olacak.

VEDAT BİLGİN AÇIKLAMIŞTI

Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, depremin yaralarının sarılmaya çalışıldığı dönemde önemli bir açıklama yaparak, “Deprem bölgesindeki iş gücü kaybının önlenmesi için işveren sigorta priminin devlet tarafından karşılanarak işverenin verdiği payın işçi maaşına eklenmesi yönündeki çalışmayı son aşamaya getirdik” demişti.

Ancak araya seçimin girmesiyle birlikte bu çalışma henüz hayata geçirilmedi. Seçim süreci tamamlanıp yeni kabinenin oluşmasıyla birlikte, çalıştıracak eleman bulmakta zorlanan depremzede sanayici, bu düzenlemenin bir an önce başlatılması yönündeki taleplerini dillendirmeye başladı.

Deprem bölgesinde asgari ücretin bir miktar daha yüksek olarak uygulanması bu bölgeleri oldukça cazip bir hale getirebilecek. Bu konuda atılacak bir adımı bölgedeki işverenler büyük bir heyecanla beklerken Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın konuya yaklaşımı merak konusu oluyor.