Asgari ücret 9.144 TL! Sadece o çalışanlar alabilecek!

Türkiye’de maaşlar ile alakalı olarak gelişmeler yakından takip ediliyor. Özellikle asgari ücret konusunda yeni bir gelişme yaşanıyor. Asgari ücret bazı çalışanlara 9.144 TL olarak ödenecek.
Asgari ücret 9.144 TL! Sadece o çalışanlar alabilecek!

Türkiye’de çalışma hayatında bazı yeni kurallar geçerli olmaya başlıyor. Bu yeni kurallar tamamen EYT’liler ile alakalı olarak yapılan yasal değişiklikten kaynaklanıyor. EYT’lilere emeklilik yolu açıldı ama aynı zamanda emekli olup çalışmaya devam etmeleri de teşvik ediliyor. Devlet çalışmaya devam edecek olan EYT’lilere özel imkanlar sağlayacak. Bu durum maaşlara da yansıyacak ve normalin üstünde maaş alabilecekler.

30 GÜNDE İŞE GERİ DÖNENE PRİM DESTEĞİ

EYT imkanı ile emekli olan çalışanların çalışma hayatlarına devam etmeleri oldukça önemseniyor. Bu çalışanların nitelikli eleman olmalarından dolayı işverenler kaybetmek istemiyorlar. Bu kapsamda da bazı özel imkanlar sağlanıyor. Bir EYT’li çalışan emekli olmak için işten ayrıldığı günden itibaren 30 gün içerisinde işine geri dönerse devlet bu çalışan için sosyal güvenlik destek primi indirimi imkanı sağlayacak. Hem emekli maaşı alacak olan bu çalışan aynı zamanda çalıştığı için normal maaşını da işvereninden alacak. Bununla da kalmayacak sosyal güvenlik destek primi desteğinden dolayı da biraz daha yüksek maaş alabilecek.

ASGARİ ÜCRET ARTACAK!

EYT’liler emekli olduktan sonra çalıştıkları iş yerinde yeniden çalışmaya devam ederlerse maaşlarında bir miktar artış meydana gelecek. Normalde asgari ücretli bir işçiden yüzde 15 oranında sosyal güvenlik primi ile işsizlik sigortası primi kesiliyor. 10.008 TL olan brüt asgari ücretten 1.501 TL 20 kuruş kesinti yapılıyor. Sonrasında ise net asgari ücret olan 8.506 TL 80 kuruş maaş olarak ödeniyor.

EYT’liler emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam ederlerse o zaman maaşlarından yüzde 15 yerine yüzde 7,5 oranında kesinti yapılacak. Bu durumda asgari ücretli bir EYT emeklisinin maaşından 1.501 TL 20 kuruş yerine 750 TL 60 kuruş kesilecek. Bu tutardan da 112 TL 59 kuruşluk gelir vergisi kesintisi yapılacak. Bu çalışanın asgari ücret olarak eline ise 9.144 TL geçecek. EYT’liler emekli olup çalışmaya devam etmeleri halinde asgari ücret üzerinden maaş alıyorsalar bu maaşları aylık 638 TL daha fazla tutarda ödenecek.

Öte yandan EYT’lilerin bu maaş farkını alabilmeleri için dikkat edilmesi gereken çok önemli bir detay bulunuyor. Çalışan ile işveren arasında brüt maaş üzerinden anlaşma yapılması gerekiyor. Net maaş üzerinden anlaşma yapılırsa devletin sağlayacağı prim indirimini çalışana vermek tamamen işverenin inisiyatifine kalıyor.