Asgari ücret zammında hesaplar değişti! Konuşulan zam rakamı belli oldu!

Asgari ücrete yapılacak olan zam için resmi adımlar atılmaya başlanacak. Ancak yaşanan bazı ekonomik gelişmeler ile beraber asgari ücret zammında tüm hesaplar değişti. Asgari ücret zammı için konuşulan rakam ne kadar oldu?
Asgari ücret zammında hesaplar değişti! Konuşulan zam rakamı belli oldu!

Asgari ücretlilerin maaşlarına yapılacak olan Temmuz ara zammı son dönemlerin en önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Milyonlarca vatandaşı etkileyecek olan bu zammın ne kadar olacağı tartışılıyor. Asgari ücrete yapılacak zammın hesaplamasında çok kritik bir değişiklik meydana geldi. Ekonomik gelişmeler nedeniyle asgari ücret zammında da büyük bir değişim yapılması bekleniyor.

500 DOLAR KRİTERİ HESAPLARI DEĞİŞTİRDİ!

Asgari ücret zammı için bir önceki Çalışma Bakanı Vedat Bilgin 500 dolarlık bir kriter ortaya koymuştu. Hükümetin yaklaşımını ifade eden bu kriterde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Dolar kurunun seçimlerden sonra adeta fırlaması yapılan zam hesaplamasını tamamen değiştirecek. Bakan Vedat Bilgin bu açıklamayı yaptığında 500 dolar 9.700 TL’ye karşılık geliyordu. Şu anda ise güncel dolar kuruna göre 500 dolar 11.585 TL’ye karşılık geliyor. Asgari ücret zammı için de pazarlık masasında muhtemelen bu rakam olacak.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANACAK!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak göreve başlayan Bakan Vedat Işıkhan’ın en geç gelecek hafta Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplantıya davet etmesi bekleniyor. Bu komisyona Bakan Vedat Işıkhan başkanlık yapacak. Komisyonda 15 üye bulunacak ve asgari ücrete zam kararı için oy çokluğu yeterli olacak. Komisyonun 5 üyesini işveren temsilcileri, 5 üyesini işçi temsilcileri ve 5 üyeyi de hükümet temsilcileri oluşturacak. Son sözü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek.

ASGARİ ÜCRET İÇİN İŞVERENE DESTEK

Asgari ücrete yapılacak olan zammın reel kesimde ciddi sorunlara neden olması ihtimaller dahilinde görülüyor. Bunun için de zammın tüm maliyetinin işverene yüklenmemesi gibi bir formülün devreye sokulabileceği de görüşülüyor. Asgari ücretin bir anda 11.585 TL gibi bir rakama yükseltilmesini tüm işverenlerin karşılama imkanı olmayabilir. Bu işverenler çalışanları işten çıkarmasınlar diye devlet tarafından işverenlere çeşitli destekler verilebilecek. Bu destekleri almanın şartı olarak da çalışanları işten çıkarmamak koşulu uygulanacak.