Asgari ücret zammında son durum! Bakanlıktan sürpriz atak, masadaki zam rakamı sızdı!

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak çalışmaların şimdiden başladığı bildirildi. Kabinenin açıklanmasının ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanarak yeni asgari ücrete karar verecek. Asgari ücret için düşünülen rakam belli oldu mu?
Asgari ücret zammında son durum! Bakanlıktan sürpriz atak, masadaki zam rakamı sızdı!

Yaklaşık 3 ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir açıklama yapılarak asgari ücrete Temmuz ayında bir ara zam yapılacağını söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından herkesin merak ettiği konu Temmuz ayında ne kadar zam yapılacağı olmuştu. Herkes seçim sonuçlarını bekliyordu ama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu süreçte asgari ücret zammı için hazırlık yaptığı bildirildi. Saha araştırmaları yapan Çalışma Bakanlığı bu çalışmaları belirli bir seviyeye kadar taşıdı. Şimdi ise hızlı bir şekilde asgari ücrete yapılacak olan zammın planlaması yapılıyor.

ÖNCE KABİNE SONRA KOMİSYON!

Asgari ücretin ne kadar zamlanacağının belirlenmesi için öncelikle kabinenin belli olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın akşam yeni kabineyi açıklayacak. Yeni kabinede Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı olarak atanacak olan kişi aynı zamanda asgari ücret zam görüşmelerini yönetecek kişi olacak. Yeni Çalışma Bakanı 1-2 hafta içerisinde Asgari Ücret Tespit Komisyonunu toplantıya davet edecek. Bu komisyon asgari ücret zammına karar verecek?

KOMİSYONDA KİMLER OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda kimlerin olacağı yasalarla belirlenmiştir. Bu komisyonun 15 üyesi bulunuyor. Çalışma Bakanlığı bu komisyonda 5 üye ile temsil edilip işçi, ve işveren arasında aracı oluyorlar. İşçileri ise yetkili sendika olan Türk-İş 5 üye ile temsil ediyor. İşverenlerin yetkili sendikası olan TİSK de 5 üye ile komisyonda yer alıyor.

PAZARLIK MASASINDA HANGİ VERİLER OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda zam kararının hangi veriler ile alınacağı da merak konusu oluyor. Sadece enflasyon verisi ile hareket edilmeyecek. Çalışma Bakanlığı hem işçilerle hem de işverenlerle kapsamlı bir anket çalışması yaptı. Bu anket çalışmasının sonucunda tarafların bekledikleri asgariş ücret ortaya konulacak. Ayrıca geçinme endeksi verileri dikkate alınacak. Ülkenin içerisinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum da dikkate alınacak ve tüm bunlar değerlendirilip asgari ücret zammına karar verilecek.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLUR?

Asgari ücret zammının ne kadar olacağını kestirmek oldukça güç. Çünkü belirli bir zam formülü uygulanarak hesaplama yapılmıyor. Ancak en güçlü ihtimal tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi yüzde 30 oranında ara zam uygulaması yapılması olduğu ifade ediliyor. Bunun uygulanması durumunda asgari ücret 8.506 TL’den 11.058 TL’ye çıkacak.