Asgari ücrete ara zam yapılacak! Temmuz ayında asgari ücret kaç TL olacak hesaplaması!

Asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılması kesinleşirken şimdiden asgari ücret zam hesaplamaları yapılmaya başlandı. Temmuz 2023’te asgari ücret kaç TL’ye yükselecek?
Asgari ücrete ara zam yapılacak! Temmuz ayında asgari ücret kaç TL olacak hesaplaması!

Asgari ücret zammı konusunda son günlerde fırtınalar koparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu fırtınaları sona erdirdi. Asgari ücrete ara zam için seçim öncesi bir karar alınmasını bekleyenlerin bu beklentilerini bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklama ile boşa çıkardı. Asgari ücret için ara zam tarihi de açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan en azından beklentilerin doğru yöne kaymasını sağladı.

ARA ZAM TARİHİ BELLİ OLDU!

Asgari ücrete ara zam yapılmasına dair karar için tarih oldukça merak ediliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün bu konuda net tarih açıklamasında bulunarak, “Asgari ücret zammı için şu anda bir gündem yok. Temmuz ayında ara zam yapılacak.” dedi. Bu açıklamayla beraber asgari ücrete Temmuz ayında emekli ve memur maaşları ile beraber zam yapılması kesinleşmiş oldu. Geçtiğimiz yıl da aynı dönemde asgari ücretlilere ara zam verilmişti.

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM GELİR?

Asgari ücrete temmuz ayında zam geleceğinin açıklanmasının ardından zam hesaplamaları da başladı. Vergi uzmanı Muhammet Bayram da asgari ücrete dair zam hesaplamaları yaparak bazı değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücret ile alakalı açıklama yapan Muhammet Bayram, “Cumhurbaşkanı Erdoğan temmuz ayında asgari ücrete ara zam olacağını söyledi. Bu artışı ilişkin enflasyon rakamlarına göre tahmin etmek lazım. Bir önceki dönemde yapılan zamda yüzde 54 oranında artış yapıldı. Memurlara yüzde 30’luk zam yapılırken asgari ücretliye daha fazla zam yapılmış oldu. Bu bir önceki yıla göre yüzde 100’lük bir zamdı. Sene ortasında Cumhurbaşkanı Erdoğan “Gerek duyacak olursak asgari ücrete ara zam yaparız” demişti.” dedi.

Asgari ücret zammı için tahminini açıklayan Muhammet Bayram, “Ara zam için taraflar toplanarak karar alınacak. Bu kararla beraber zam yansıtılacaktır. O dönemin enflasyonunu tahmin etmek gerekiyor. Ocak ve şubat ayında toplamda yüzde 10’a yakın enflasyon gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 55 seviyesinde. Burada yıllık enflasyonun seyrine bakmak önemli. Yani ocak ile haziran arasındaki enflasyonu tahmin etmek gerekiyor. Ekonomistlerin tahmini ve bizim de öngörümüze göre yıl ortasında yüzde 30’lar seviyesinde enflasyon bekliyoruz. ‘Enflasyonun altında mı, yoksa üzerinde mi?’ artış yapılacak bunu o zaman göreceğiz. Yine de asgari ücret için yüzde 20 zam ihtimali en kuvvetli seçenek olarak görünüyor.” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret zammına dair net hesaplamasını da açıklayan Muhammet Bayram, “Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 20 zam yapılacağını düşünürsek şu anda 8.506 TL olan net asgari ücret 10.208 TL’ye yükselecek. Şu andaki verilere göre en olası asgari ücret zammı bu görünüyor. Ancak Temmuz ayına çok var ve bu süreçte bazı koşullar değişebilir. O zaman zam hesaplaması baştan yapılması gerekir.” şeklinde konuştu.