Asgari ücrette geri sayım! Kritik tarih belli oldu, zam için masada bu rakamlar var!

Asgari ücrete Temmuz ayında yapılacak olan zam için geri sayım başladı. Milyonlarca kişinin beklediği asgari ücret zammı için kritik tarih ve ilk rakamlar belli oldu.
Asgari ücrette geri sayım! Kritik tarih belli oldu, zam için masada bu rakamlar var!

Türkiye’de asgari ücret etki alanı en geniş ücretlerin başında geliyor. Asgari ücrette yapılacak en küçük bir artış bile tüm çalışanların gelirlerinde belirleyici oluyor. Asgari ücretin üzerinde maaş alanların maaşlarından asgari ücret kadar olan kısım gelir vergisinden muaf oluyor. Dolayısıyla asgari ücrete yapılacak olan zam sadece asgari ücretlilerin maaşlarını değil tüm çalışanların maaşlarını yükseltiyor.

GERİ SAYIM BAŞLADI!

Asgari ücrete Temmuz ayında ara zam yapılacağı kesinleşti. Bunun için belirli bir sürecin başlaması gerekiyor. Ancak asgari ücrete yapılacak zammın belirlenmesi için Mayıs ayının da enflasyon verisinin belli olması zam miktarında belirleyici olacak. TÜİK tarafından Mayıs 2023 döneminin enflasyon rakamları 5 Haziran 2023 Pazartesi günü açıklanacak. O rakamların da belli olmasının ardından asgari ücrete yapılacak zammın görüntüsü daha net bir şekilde ortaya çıkabilecek.

YENİ BAKAN YÖNETECEK!

Asgari ücretin zam süreci tamamen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yönetiliyor. Bunun için de Çalışma Bakanının belli olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çalışma Bakanı olarak kimi atadığı bugün açıklanacak. Bakan olarak atanan isim ise Asgari Ücret Tespit Komisyonunu toplantıya davet edecek ve bu komisyona başkanlık yaparak zam miktarının belirleneceği süreci yönetecek.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI VERİLERİ TOPLADI!

Asgari ücret zammı belirlenirken bazı ön çalışmaların yapılması gerekiyor. Bunun için geçinme endeksi, açlık sınırı, enflasyon gibi verilerin yanında işçi ve işveren ile yapılan anket çalışmaları da tamamlanması gerekiyor. Çalışma Bakanlığı bu anket çalışmalarına çok önceden başladı ve bu çalışma kısa bir süre içinde sona erecek. Bu anket sonuçları işçilerin ve işverenlerin beklentileri şeklinde pazarlık masasına gelecek. Bu rakamlar üzerinden pazarlıklar yapılacak.

ASGARİ ÜCRET İÇİN OLASI ZAM HESAPLAMALARI!

Asgari ücrete yapılacak olan zammın yüzde kaç olacağına dair muhtemel senaryolar bulunuyor. Buna göre asgari ücret zammı yüzde 25, yüzde 30 ve yüzde 40 rakamlarından birisi olacak. Asgari ücrete yüzde 25 zam yapılması durumunda 10.634 TL, yüzde 30 zam yapılırsa 11.059 TL ve yüzde 40 zam yapılırsa 11.910 TL rakamlarına ulaşılıyor. Net zam rakamı Haziran ayı içinde resmen belli olacak.