Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! 11 yıl sonra bir ilk gerçekleşti

Merakla beklenen Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı açıklandı. Banka faizde 11 yıl sonra ilk kez yukarı yönlü adım attı. Politika faizi kaç oldu, euro nasıl etkilenecek?
Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! 11 yıl sonra bir ilk gerçekleşti

Piyasaların yakından takip ettiği Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı. Enflasyon artışına karşı atılan adım ile politika faizi 50 baz puan artırıldı ve 0,5'e çıkarıldı. Mevduat faizi de 50 baz puan artış ile sıfıra çekildi. Beklentiler bankanın politika faizini en az 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakıyordu. Hafta başından itibaren de 50 baz puan faiz artışı beklentisi oluşmuştu. Euro bölgesinin haziran ayı tüketici enflasyonu yıllık bazda  %8,6 oranında artmış ve rekor seviyeye çıkmıştı. Bölgede enerji fiyatlarının sert artması enflasyonu tetiklerken gıda fiyatlarındaki artış da dikkat çekmişti.

Faiz kararının açıklandığı metinde, kriz araçlarının kullanımının piyasada önceden tahmin edilen adımlar ile sınırlı olmadığı belirtildi ve "Gelecek toplantılarda faiz oranlarının daha da normalleşmesi olası" ifadelerine yer verildi.

ECB Başkanı Christine Lagarde faiz kararının açıklanmasının ardından açıklama yaparak "TPI’ın kurulması gerekli. Para politikamızı normalleştirmeye devam ederken politikanın aktarımının güvenli bir şekilde olmamızı sağlayacaktır. TPI araç kutumuza bir ek olacaktır. TPI’nin detayları ayrıca yayınlanacak." ifadelerini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! 11 yıl sonra bir ilk gerçekleşti

AKTARIM KORUMA MEKANİZMASI DEVREYE ALINDI

ECB, artan borçlanma maliyetlerinin etkisini azaltmak amacıyla aktarım koruma mekanizması TPI devreye aldı. TPI, ECB tarafından para politikası setinde kullanılacak yeni enstrüman oldu. Bu sayede 19 ilkeli euro bölgesinde borçlanma maliyetlerinde istenmeyen ayrışma olması durumunda tahvil satın alacak.

FAİZ KARARI SONRASI EURO'DA SON DURUM

Faiz kararının açıklanmasının ardından euro da yükselişe geçti. Karardan önce 18,05 olan euro/TL sert bir yükselişle 18,20 seviyelerine çıktı. Karardan önce 1,020 olan euro/dolar da 1.0278'e kadar çıktı. Avrupa borsaları faiz kararından sonra karışık seyretti.