Bakan Nebati tarih verdi otomotiv ekosistemi çöktü ÖTV matrah güncellemesi fırsatçıları harekete geçirdi

Yükselen araç fiyatları nedeniyle vatandaşlarda ÖTV indirimi ve 2.el araç ithalatı beklentisi oluşurken Bakan Nebati ÖTV'de matrah güncellemesi yapacaklarını ilan etmişti. Yapılan açıklama sonrasında araç piyasasından ilk tepki geldi.
Bakan Nebati tarih verdi otomotiv ekosistemi çöktü ÖTV matrah güncellemesi fırsatçıları harekete geçirdi

Dolar ve Euro kurunda yaşanan yükseliş araç fiyatlarına zam olarak yansımaya devam ederken sıfır araç fiyatları için ÖTV indirimi beklentisi oluşmuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından sosyal medya hesabından yayımlanan video ile iktidara geldiklerinde ikinci el araç fiyatına sıfır araç satma sözü verilmesi üzerine beklentiler artmıştı. 

Piyasada sürekli olarak ÖTV indirimi açıklamaları yapılması üzerine araç sektörü çalkantılı bir süreç yaşarken konu hakkında son dakika açıklaması Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yapılmıştı. Bakan Nebati ÖTV indirimi yapmayacaklarını ÖTV'de matrah düzenlemesi yapacaklarını söylemişti. İlk kez erken açıklanan ÖTV'de matrah düzenlemesi araç piyasasını zora soktu. 

ÖTV'DE MATRAH DÜZENLEMESİ ARAÇ PİYASASINI NASIL ETKİLEDİ?

Araç fiyatları için büyük indirim beklentisi oluşması üzerine otomotiv sektöründe satışlar nerede ise durma noktasına geldi. Konu hakkında açıklama yapan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt “Önceden tarih verilen durumlarda, araç almayı düşünen tüketicilerin bir beklenti içerisine girmesi durumu söz konusu oluyor. Umarız ki uzun zamandır beklenen matrah güncellemesi bir an önce uygulamaya alınır” denilerek uygulamanın biran önce hemen başlatılmasını talep etti. 

Bakan Nebati tarih verdi otomotiv ekosistemi çöktü ÖTV matrah güncellemesi fırsatçıları harekete geçirdi

Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan ise yaptığı açıklamasında hem sıfır hem de 2. el araç satış rakamlarında sert bir düşüş olduğunu belirterek "Paraya ihtiyacı olan bir kişi aracını galericiye satarak nakde çevirmek istiyor ama galerici alamıyor. Hepimize bu dalga dalga vurmaya başlıyor. Piyasada 75 bine yakın galerici var. 800’ün üzerinde bayi var. Herkes ayın birine kadar bekleyecek. Böyle bir beklenti bütün ekosistemi bozuyor. Herkes yeni ÖTV matrah oranlarının ne olacağını merak ediyor. Sayın Bakanımızdan ricamız belirsizliğin hemen ortadan kalkması ve 1 Aralık’ı beklemeden planlanan ÖTV matrah güncellemesinin hemen yapılması" diyerek ekosistemin bozulduğunu dile getirdi. 

 Araç piyasasında bir diğer sorunun da yüksek taşıt kredisi faiz oranları olduğunu belirten sektör temsilcileri şu anda herkesin zarar ederim endişesi ile beklemede kalmayı tercih ettiklerini dile getirdiler.