Bankalar arasında TL mevduat faizi yarışı başladı!

Merkez Bankası tarafından yapılan son düzenleme ile bankalarda TL mevduat faizi yarışı yeniden başlayacak. Merkez Bankası 3 aydan uzun vadeli TL mevduatlar için zorunlu karşılıkları sıfırlamıştı.
Bankalar arasında TL mevduat faizi yarışı başladı!

Türkiye’de parasını bankaya TL mevduata yatıran vatandaşlar bir süredir çok da cazip olmayan mevduat faizleri ile karşılaşıyordular. Merkez Bankası hafta sonu aldığı bir karar ile bankaların zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Buna göre bankalar 3 aydan uzun vadeli TL mevduatlar için Merkez Bankası’na herhangi bir zorunlu karşılık göstermeyecekler. Bu da bankaların müşterilerini bu yönde yönlendirmelerini teşvik edecek. Özellikle dövizden TL mevduata dönüşü sağlayabilmek için bankaların TL mevduat faizlerinde artırıma gitmesi bekleniyor.

MERKEZ BANKASI’NDAN TL MEVDUAT HAMLESİ

Merkez Bankası liralaşma politikası kapsamında 2023 yılının başında bankaların TL mevduat oranlarına göre ek menkul kıymet tutma zorunluluklarında bazı değişiklikler yaptı. 2022 yılında yüzde 50 olarak uygulanan oran yüzde 60’a yükseltildi. Bu yüzde 50’lik oranı tutturamama riski olan bankalar 2022 yılının son döneminde TL mevduat faizlerinde yükselişe gitmişti. Şimdi ise yüzde 60’a çıkan zorunlu karşılık oranından dolayı bankalar TL mevduat toplayabilmek için yarış içerisinde olacaklar.

MEVDUAT FAİZERİ YÜZDE 30’A DAYANDI!

Bankaların TL cinsinden mevduat faizlerinde son oranlar oldukça dikkat çekiyor. Zorunlu karşılık göstermek durumunda kalmak istemeyen bankalar hemen harekete geçtiler. Bu kapsamda bankalarda hoş geldin faizleri yükselmeye başladı. Ortalama yüzde 25 faiz oranı ile TL mevduat toplayan bankaların bu oranı çok kısa bir süre içerisinde yüzde 30’a yükseltmeleri bekleniyor.

YÜZDE 27 HOŞGELDİN FAİZİ!

Bankaların mevduat faizlerindeki son oranlar araştırılıyor. Şu anda hoş geldin faizi olarak en yüksek oran Akbank tarafından müşterilere veriliyor. Bu kapsamda Akbank müşterileri TL mevduatlarından yüzde 27 oranında kazanç elde edebiliyor. Bu sadece hoş geldin faizi olurken bankaların bu oranlarda bu hafta içinde değişiklik yapmaları bekleniyor.