BDDK'dan Son Dakika Kredi Ve Döviz Kararı!

BDDK tarafından geçtiğimiz günlerde alınan döviz ve kredi kararına dair yeni bir güncelleme yapıldığı duyuruldu. BDDK krediler için hangi kararı aldı? Dolar kuru bu karardan nasıl etkilenecek?
BDDK'dan Son Dakika Kredi Ve Döviz Kararı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından oldukça kritik bir karara daha imza atıldı. BDDK’nın son dakika olarak duyurusunu yaptığı gelişmeye göre döviz ve kredi kararına yönelik yeni bir güncellenme yapıldı. BDDK’nın aldığı son karar ne? Krediler hakkında ne kadar verildi? Döviz kurlarının bu krediler ile bağlantısı ne?

BDDK TİCARİ KREDİLERE SINIRLAMA GETİRMİŞTİ!

BDDK geçtiğimiz günlerde alınan kredi kararı ile dövize müdahale edilmişti. Alınan karara göre şirketlerin kullandıkları ticari krediler sahip oldukları yabancı para varlıklarına göre belirlenecekti. Belirli bir miktarın üzerinde döviz varlığı olan şirketlere kredi imkanı sağlanmayacaktı. Ancak bu kararın detaylarında bazı hususlarda şirketler için zorlu bir süreç öngörülüyordu. BDDK bu itirazları değerlendirerek yeni bir karar aldı.

TL KREDİ KULLANIMINA GETİRİLEN SINIRLAMADA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

BDDK ticari kredilerin kullanımına bazı şartlarda sınırlama getiren uygulamasında değişikliğe gitti. Buna göre Şirketler bağımsız denetçilere onaylatacakları belgeleri bankalara vereceklerdi. Ancak Türkiye’de 360 adet bağımsız denetim firmasının olması bu konuda şirketleri oldukça zor bir sürece sokacaktı. TL kredi kullanmak için belgelerin hazırlanması için aylarca beklenebilecekti. BDDK bu itirazları değerlendirerek şirketlerin bağımsız denetçiye onaylatmaları gereken belgeleri yeminli mali müşavirlere de onaylatabileceklerini duyurdu. Böylelikle şirketlere kullandırılacak olan kredilerde çok önemli bir prosedür aşılmış olacak.

BDDK ayrıca kredi kullanabilmeleri için belge verme yükümlülüğüne sahip olan şirketlere beyanlarını esas alarak da kredi kullanma imkanı verilmesine dair karar aldı. Bu şirketler bankalara beyan olarak bildirdikleri bilgileri doğrulayan belgeleri kredi kullandıktan sonra 3 aylık süreç içerisinde bankaya verebilecekler. Bu karar ile BDDK şirketlerin hızlı bir şekilde kredi kullanımına imkan veren sürece onay verdi.

DOLAR KURU ETKİLENDİ Mİ?

BDDK'nın almış olduğu kredi kararı ile dolar kuru yüzde 5 oranında düşüş göstermişti. Ancak yapılan bu son düzenlemeler dolar kuru üzerinde etkili olmadı. Dolar kuru 17,27 TL'den işlem görmeye devam ediyor.