BDDK'dan yeni kredi kararı! Deprem olan illerde bankaların kredi sistemi değişiyor!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) alınan son karar ile beraber deprem bölgesi ilan edilen 10 ilde bankaların uygulayacakları kredi vadelerinde serbestlik getirdi.
BDDK'dan yeni kredi kararı! Deprem olan illerde bankaların kredi sistemi değişiyor!

BDDK tarafından deprem bölgesi ilan edilen iller ile alakalı olarak çok önemli bir kredi kararı alındı. Bu karar ile beraber kredi kullandırımında veya yapılandırmasında bankalar uygulanacak azami vade sürelerinde serbest olacaklar. Bankalar normalde ihtiyaç kredilerini 36 aya kadar vade ile, taşıt kredilerini 48 aya kadar vade ile, konut kredilerini ise 120 aya kadar vade ile kullandırabiliyorlar. Bu süreler kesinlikle aşılamıyor. Şimdi deprem bölgesine özel bir uygulamaya geçiliyor.

10 İL İÇİN KREDİ KARARI!

BDDK’nın bugün yaptığı toplantıda deprem bölgesi olan Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa için özel bir kredi kararı verildi. Yaşanan deprem felaketi nedeniyle 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 6 ay süre ile 10 ilde yeni kullandırılacak veya yeniden yapılandırılacak kredilerin vadeleri bankalar tarafından belirlenecek. Bankalar konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde uygulanan vade sınırlamaları ile muhatap olmayacaklar. Ayrıca ödemesiz dönem uygulaması da yapılabilecek. Kredi vadelendirme sisteminde tüm karar tamamen bankalara bırakıldı.

VADE SINIRI OLMAYACAK!

BDDK bunun yanında banka dışı finans kurumları tarafından da verilecek olan yeni krediler ile yapılandırılacak krediler için aynı uygulamanın yapılmasını uygun gördü. Bu finans kurumları da vade sınırlaması olmaksızın yeni kredi verebilecek veya yine vade sınırı olmadan kredilerin yapılandırılmasını sağlayabilecekler. Banka dışı finans kuruluşları ödemesiz dönem konusunda da uygulama yapmakta serbest olacaklar.

KREDİ KARTI TAKSİT SAYILARI ARTABİLECEK!

BDDK deprem felaketi yaşanan 10 il ile alakalı bir ek karar daha aldı. Bu 10 ilde gerçekleştirilecek olan kredi kartı ile mal ve hizmet satın alımlarında kredi kartı taksitlendirme süreleri bir kat arttırılabilecek. Örneğin BDDK daha önce 6 aydan fazla taksitlendirme yapılamaz kuralı getirmişse bankalar bu taksit süresini 10 il ile sınırlı kalmak şartıyla 12 taksite çıkarabilecekler.

BANKALARIN KARARI BEKLENİYOR

BDDK’nın bankalara kredi vadelerine dair serbestlik hakkı tanımasının ardından bankaların kararı beklenmeye başlandı. Bankalar kredilerde uygulanacak olan vade sürelerini kendileri belirleyecekler. Bu vade sürelerinin uzatılarak taksit tutarlarının düşürülmesi bekleniyor. Ancak burada karar tamamen bankalara bırakıldı.