Beklenen karar günler sonra alındı! Borsa İstanbul'da işlemler durduruldu!

Borsa İstanbul ile alakalı olarak son günlerde kapatılması gerektiğine dair yoğun şekilde tepki gösteriliyordu. Depremden günler sonra dev kayıplar verilmesinin ardından Borsa İstanbul’da işlemlerin durdurulduğu açıklandı.
Beklenen karar günler sonra alındı! Borsa İstanbul'da işlemler durduruldu!

Borsa İstanbul son dönemlerde ekonomi çevrelerinde en çok tartışılan konu haline geldi. Türkiye tarihi bir deprem felaketi ile karşı karşıya kalırken Borsa İstanbul’da işlemler aralıksız devam etti. Bu süreçte Borsa İstanbul çok önemli miktarlarda değer kaybetti. Yaşanan bu gelişme üzerine Borsa İstanbul’un deprem gerekçesi ile neden kapatılmadığı tartışılmaya başlandı. Günler sonrasında ise Borsa İstanbul kapatma kararı alarak bunu da Kamuyu Aydınlatma Platformu üzerinden duyurdu.

BORSADA İŞLEMLER DURDURULDU

Borsa İstanbul tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yapılan açıklamada, “Borsamız Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası pay ve pay endeksi türev pazarlarında işlemlerin durdurulmasına karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi. Borsa İstanbul’da bu açıklama ile beraber işlemler durduruldu.

Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi bugün yine yüksek oranlı düşüşlerle karşılaştı. Borsada düşüşler yüzde 5 ve yüzde 7 sınırlarını aşınca saat 10:12 ile 10:42’de Endekse Bağlı Devre Kesici sistemi çalıştı. Sonrasında ise Borsa İstanbul işlemleri tamamen durdurduğunu açıkladı.

YÜZDE 10 DEPREM BÖLGESİNDE!

Borsa İstanbul yatırımcılarının yüzde 10’u deprem bölgesinde yaşıyorlar. Bu yatırımcıların yaşanan kayıplar karşısında pozisyon alma imkanlarının çok kısıtlı olması uğradıkları zararın katlanmasına neden oldu. Varlıkları borsada eriyen yatırımcılar deprem felaketinin yanında bir darbe de borsadan yediler. Ancak işlemlerin durdurulması ile beraber en azından daha fazla zarar etmeleri önlendi.

ÖZGÜR DEMİRTAŞ TEPKİ GÖSTERDİ

Türkiye’nin ünlü ekonomistlerinden Prof. Dr. Özgür Demirtaş da borsanın kapatılmamasına karar alınmadan önce tepki gösterdi ve, “Kaçıncı yazışım borsayı kapatın yeter artık. Göçük altında kalan veya yakını enkaz altında olan insan borsada hisse satamaz. Küçük yatırımcının parasını onun yerine yöneten yok. Küçük yatırımcı paramparça oluyor, daha nasıl anlatalım.” demişti.

Öte yandan 1999 depremin hemen ardından yapılan ilk işlem borsayı kapatmak olmuştu. Son depremde ise borsa 3 gün işlem gördükten sonra işlem durdurma kararı alabildi.