Benzin Ve Motorin Fiyatları 17 TL'ye Mi Düşüyor? Citigroup'tan Şok Eden Petrol Fiyatı Tahmini!

Petrol fiyatlarındaki düşüşlerin önü kesilemiyor. Citigroup petrol fiyatlarına dair yeni tahminini açıklarken Türkiye’de benzin fiyatlarının 17 TL’ye düşmesine dair umut doğdu.
Benzin Ve Motorin Fiyatları 17 TL'ye Mi Düşüyor? Citigroup'tan Şok Eden Petrol Fiyatı Tahmini!

Küresel petrol piyasalarında resesyon etkisi görülmeye devam ediliyor. Uzun bir sürenin ardından brent petrolün varil fiyatı ilk defa 100 dolar seviyesinin altına indi. Meydana gelen bu fiyat düşüşleri petrol üreten ve ekonomileri büyük oranda bu gelirlere bağlı olan ülkelerde panik ortamının oluşmasına neden oldu. Petrol fiyatlarında düşüş devam edecek mi?

BRENT PETROL İÇİN FİYAT ÇÖKÜŞÜ BEKLENTİSİ

Petrol fiyatlarının bundan sonraki seyrinin ne olacağı oldukça merak ediliyor. Citigroup tarafından bugün küresel emtia raporu yayınlandı. Bu rapor içerisinde petrol fiyatlarına dair çok önemli bir beklenti açıklandı. Citigroup’un kıdemli analistleri tarafından kaleme alınan rapora göre jeopolitik riskler ile resesyon ortamı birleşince petrol fiyatlarında çok yönlü bir çöküş yaşanacak. Bu konuda analistlerin beklentilerine göre şu anda 99 dolar seviyesinde işlem gören brent petrolün varili 70 doların altına gerileyecek. Bu fiyat çöküşü ile küresel petrol piyasaları için radikal kararlar alınabilecek.

TÜRKİYE NASIL ETKİLENECEK?

Petrol fiyatlarında meydana gelecek olan fiyat gerilemelerinin Türkiye’yi nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Uzmanlara göre Türkiye bu durumdan kazançlı çıkacak ülkeler arasında bulunuyor. Türkiye petrol tüketiminin çok büyük bir kısmını ithalat yoluyla karşılıyor. Dolayısıyla döviz çıkışı ile temin edilen petrol ürünleri Türkiye’nin cari açığının en önemli nedenlerinden birisi oluyor. Petrol fiyatlarının düşmesi Türkiye’nin cari açığına olumlu katkı yapacak. Cari açık beklentilerin altında kalınca dolar kurunda olması beklenen sert yükselişlerin şiddeti daha hafif olabilecek. Türkiye’nin döviz ihtiyacı azaldıkça kur serbest piyasa ortamında dengelenmiş olacak.

BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Türkiye’de şu anda benzin ve motorin fiyatları 25 TL ve 26 TL seviyelerinde bulunuyor. Petrol fiyatlarında beklenen düşüşlerin yaşanması durumunda Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları 17 TL ile 18 TL seviyesine gerileyebilecek. Dolar kuru sert bir yükseliş göstermedikçe akaryakıt fiyatlarının yıl tamamlanmadan 17 TL – 18 TL seviyelerine düşmesi bekleniyor.