Cebinde 50 kuruş ve 1 TL olanlar dikkat! Darphane açıkladı, yeni karar alındı!

Türkiye’de tedavülde olan madeni paralar hakkında Darphane yeni bir açıklama yaptı. Alınan yeni kararı duyuran Darphane, detayları açıklayarak vatandaşları bilgilendirdi. Cebinde 1 TL, 50 kuruş ve 25 kuruş madeni parası olanları ilgilendiren karar ne?
Cebinde 50 kuruş ve 1 TL olanlar dikkat! Darphane açıkladı, yeni karar alındı!

Türkiye’de yüksek enflasyon ve döviz kuru artışları ile beraber kamuoyunda zaman zaman paralar ile alakalı farklı iddialar gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde 500 TL ve 1.000 TL banknotların çıkacağına dair iddialar gündeme gelmiş ama bunlar yalanlanmıştı. Paralar ile alakalı olarak Darphane yeni bir karar aldı ama bu yeni baknotlarla alakalı olmadı. Türk lirasının değer kaybı nedeniyle zorunlu bir uygulamaya gidildi ve bu uygulamayı da kamuoyuna Darphane açıkladı.

MALİYETLER UÇTU MADENİ PARALARA MÜDAHALE GELDİ!

Türkiye’de şu anda tedavülde bulunan madeni paraların bir maliyeti bulunuyor. Bu madeni paraların üretimini yapan Darphane 1 TL üretmek için 1 TL’den fazla masraf yapmak zorunda kalıyor. Bu da başlı başına bir zarar oluyor. Ana malzemesi demir olan madeni paralar farklı madenlerin karışımı ile üretilebiliyor. 10 tane 1 TL’nin toplam değeri 10 TL olurken sadece üretim aşamasında demir masrafı bu tutarın iki katı oluyor. Oluşan bu durum nedeniyle Darphane madeni paralarda değişikliğe gitti.

14 YIL SONRA İLK DEFA

Türk lirasının madeni paralarında yaşanan değer kaybı Darphane 14 yıllık aranın ardından ilk defa ağırlığı düşürmeyi tercih etti. Maliyetlerin artmasından dolayı 1 TL ile 50 kuruş için ağırlık azaltıldı. Bu yeni düzenleme ile madeni paraların ağırlığı değişirken buna bağlı olarak yarım milim de incelme gerçekleşti. Bu yolla yüzde 30 oranında tasarruf elde edilirken bu yeni paralar Darphane tarafından piyasaya sürüldü.

MALİYET YÜZDE 30 DÜŞÜRÜLDÜ

Darphane’nin madeni paralar ile alakalı olarak almış olduğu bu kararın neticesinde masraflar düşürüldü. Gram olarak ağırlığı azalan 1 TL ve 50 kuruş madeni paralar böylece 14 yıl sonra ilk defa değişmiş oldu. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü artan maliyetlerden sonra böyle bir değişiklik yapmayı daha uygun görerek harekete geçti. Madeni paralarda kullanılan bakır, çinko ve nikel oranlarında da değişiklik yapıldı. Tüm bu yeni düzenleme ile geçmişe göre madeni para basımında yüzde 30 oranında tasarruf elde edildi.

YENİ MADENİ PARALAR DAHA HAFİF

Herkesin cebinde olan 1 TL ve 50 kuruş madeni paralar artık daha hafif bir hale geldiler. 1 TL’lik madeni paranın ağırlığı 8,2 gramdan 6,6 grama düştü. 50 kuruşluk madeni para da 6,8 gramdan 5,5 grama indi. Paraların kalınlığında da yarım milim değişiklik oldu. Şu anda sadece 1 TL ile 50 kuruş için değişiklik yapıldı. İlerleyen günlerde 1, 5, 10 ve 25 kuruş madeni paralarda da değişikliklerin yapılması bekleniyor.