Cep telefonu satışlarında bu vergiler alınıyor! 20 Bin TL'lik telefon kaç TL'ye çıkıyor?

Türkiye’de cep telefonların alınan vergiler vatandaşların çok yüksek bedellerle bu cihazları satın almalarına neden oluyor. Cep telefonlarından hangi vergiler alınıyor? 10 Bin TL’lik cep telefonunun kaç TL’si vergiye gidiyor?
Cep telefonu satışlarında bu vergiler alınıyor! 20 Bin TL'lik telefon kaç TL'ye çıkıyor?

Türkiye’de vatandaşlar ağır vergi yükleri ile karşı karşıya kalabiliyorlar. En yüksek vergilerin alındığı bir alan da cep telefonu satışları oluyor. Herkesin bir cep telefonu bulunurken devletin bu alanda almış olduğu verginin boyutunu Vergi Uzmanı ozan Bingöl sosyal medya hesabından açıkladı.

CEP TELEFONLARINDAN HANGİ VERGİLER ALINIYOR?

Cep telefonu satışlarındaki verginin boyutu vatandaşları bu cihazları alırken yüksek bedelleri ödemek zorunda bırakıyor. Tüm cep telefonu satışlarından istisnasız olarak yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, yüzde 12 TRT Bandrol Ücreti, Yüzde 50 ÖTV ve yüzde 18 de KDV tahsil ediliyor. Bu vergiler ve ödemeler devreye girince cep telefonlarının fiyatı da iki katına çıkıyor. Vatandaşlar bir cep telefonu kendilerine alırken bir cep telefonu da devlete almış oluyorlar.

VERGİSİZ 20 BİN TL’LİK CEP TELEFONU İÇİN NE KADAR VERGİ ÖDENİYOR?

Güncel hesaplamalara göre vergisiz fiyatı 20 Bin TL olan bir cep telefonundan alınan vergilerle yaklaşık iki katına çıkıyor. Bu cep telefonu için Kültür Bakanlığı payı olarak 200 TL ödeniyor. TRT Bandrol Ücreti ise 2.424 TL oluyor. Yüzde 50 ÖTV alınması durumunda ise ÖTV maliyeti 11.312 TL şeklinde hesaplanıyor. Son olarak ise yüzde 18 KDV alınıyor ve bu tutar da 6.108 TL oluyor.

Ham fiyatı 20 Bin TL olan bir cep telefonu için vatandaşlar toplam 40.044 TL ödeme yapıyorlar. 20.044 TL’lik vergi yükünü karşılayan vatandaşlar telefonun asıl fiyatı kadar da devlete vergi ödemesi yapıyor. Hatta vergi ödemesi 44 TL daha fazla çıkıyor. Bu vergi yüklerinin azaltılması cep telefonlarının ucuzlaması anlamına geliyor ama şu anda böyle bir çalışma yapılmıyor.