Çevre Bakanı açıkladı, karar verildi! 2023 market poşeti fiyatı belli oldu!

Market poşetlerine 2023 yılında zam yapılıp yapılmayacağı belli oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından konuya dair açıklama yapıldı.
Çevre Bakanı açıkladı, karar verildi! 2023 market poşeti fiyatı belli oldu!

Türkiye’de 2023 yılında vatandaşlar çok sayıda ödeme kaleminde zamlarla karşı karşıya gelecekler. Son günlerde marketlerde vatandaşlara satılan alışveriş poşetlerinin fiyatlarına zam yapılmasına dair bir beklenti oluşmuştu. Hatta bu konuda komisyon toplantısı yapılmış ve marketler yüzde 300 oranında zam talep ederek alışveriş poşetlerinin 25 kuruştan 75 kuruşa çıkarılmasına dair karar alınmasını talep etmişlerdi. Bu konuda nihai kararı ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum verecekti.

POŞETE ZAM YOK!

TBMM bütçe görüşmelerinde bir açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı market poşetlerine zam yapılıp yapılmayacağına dair alınan resmi kararı açıkladı. Sıfır atık hareketi hakkında bilgi veren Bakan Murat Kurum şöyle konuştu:

“Küresel israf krizine karşı geliştirilen sıfır atık hareketimiz artık 5 yaşına girmiştir. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde 2017 yılında başlayan bu hareket küresel bir çevrecilik modeline dönüşmüştür. Bu kapsamda 150 bin kamu kuruluşu binamızda sıfır atık projemizi yaptık. Artık bu binalarımıza çöp kamyonları girmiyor. Plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton sera gazı salınımını engelledik. Bu yıl da aldığımız karar ile poşet fiyatını 25 kuruş olarak belirliyor ve herhangi bir artışa gitmiyoruz. Bu poşette gösterdiğimiz başarıyı inşallah depozito iade sistemiyle de göstereceğiz”

MARKETLERİN TALEPLERİ KABUL GÖRMEDİ!

Marketler poşet fiyatlarına zam yapılmasında özellikle talepte bulunmuşlardı. Market poşetleri için maliyetlerin 1 TL’ye yaklaştığını belirten marketler en azından 75 kuruş talep etmişlerdi. Ancak artan enflasyon, vatandaşların alım gücünde azalma ve benzer gerekçelerle bu kabul görmedi. Market alışverişlerinde vatandaşlara ücretli olarak verilen poşetler 2023 yılının sonuna kadar 25 kuruş olarak kalmaya devam edecek. 2023 yılının sonunda ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı poşet zammını yeniden değerlendirip 2024 için karar alacak.

Öte yandan plastik üreticileri poşete zam yapılmaması konusunda görüş bildirmiştiler. Maliyet artışlarının olduğunu kabul eden üreticiler yüksek enflasyondan dolayı market poşetlerine zam yapılmasının doğru olmayacağı yönünde karar bildirmiştiler. Çevre Bakanlığı'nın aldığı nihai karar bu görüş ile uyumlu olduğu görüldü.