Cumhurbaşkanı Erdoğan zam beklentisini yükseltti! Asgari ücrete yapılacak zam yeniden hesaplandı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücret için Ocak ayında çok güçlü bir zam yapılacağını açıklaması beklentileri yükseltti. Peki asgari ücrete Ocak 2023’te ne kadar zam yapılacak. İşte en son zam hesaplamaları...
Cumhurbaşkanı Erdoğan zam beklentisini yükseltti! Asgari ücrete yapılacak zam yeniden hesaplandı!

Türkiye’de asgari ücretli çalışanlar için yapılacak olan yeni zam merak konusu olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son günlerde sürekli olarak asgari ücrete güçlü bir zam yapılacağına dair açıklamalarda bulunuyor. Bugün son olarak TBMM’de düzenlenen AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan yine asgari ücret zammına dair milyonlara umut verecek açıklamalarda bulundu. Peki asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

ASGARİ ÜCRET ZAMMI HESAPLAMALARI!

Asgari ücrete güçlü bir zam yapılacak olması her sene yapılan olağan zammın üzerinde bir orana işaret ediyor. Hesap uzmanları bundan dolayı asgari ücrete enflasyon rakamlarının üzerinde zam yapılabileceğinin altını çiziyorlar. Bu da ucu oldukça açık bir zam hesaplamasını ortaya çıkarıyor.

Asgari ücret için geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 oranında zam yapılmış ve 2.825 TL’den 4.253 TL’ye yükseltilmişti. Bu zammın enflasyon karşısında erimesinden dolayı 2016 yılından beri ilk defa asgari ücret için bir ara zam kararı alındı. Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapılarak 4.253 TL’den 5.500 TL’ye yükseltildi. Yıl sonuna kadar da asgari ücret 5.500 TL olarak uygulanmaya devam edecek.

2022 yıl sonunda enflasyon tahminlerine dair üç ayrı beklenti bulunuyor. Buna göre Orta Vadeli Program’da yüzde 65, Merkez Bankası beklenti anketinde yüzde 67 ve ekonomistlerin tahminlerine göre yüzde 73 oranında yıllık enflasyon açıklanacak. Asgari ücrete de bu rakamlar üzerinden zam yapılacak.

Yüzde 70 yıllık enflasyon üzerinden hesaplama yapıldığında asgari ücrete Temmuz ayında yapılan yüzde 30’luk zam çıkarılacak. Geri kalan yüzde 40 ise asgari ücret zammında esas alınacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu da çok büyük bir ihtimalle yüzde 40 oranında bir zam kararı alarak bu karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önüne gidecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beklentilere göre bu zam oranına bir yüzde 5 ekleme yaparak asgari ücret zammını yüzde 45 olarak açıklayacağına dair güçlü bir beklenti oluştu.

Asgari ücrete yüzde 45 zam yapılması durumunda 2023 yılında asgari ücretin kaç TL’ye yükseleceği de merak ediliyor. Buna göre 5.500 TL olan asgari ücrete 2.200 TL zam uygulanarak 7.700 TL’ye çıkarılacak.