Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret zammı, faiz, enflasyon, dolar kuru ve destek açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı televizyon programında ekonomiye dair önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı asgari ücret zammı açıklaması ise özellikle dikkat çekti. Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret zammı, faiz, enflasyon, dolar kuru ve destek açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı televizyon programında gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Ekonomi alanında önemli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz ve enflasyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Asgari ücret zammı ile alakalı olarak detaylı olarak açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan çok sayıda başlıkta bilgilendirme yaptı.

DEVLET DESTEKLERİ DEVAM EDİYOR

Devlet tarafından vatandaşlara çeşitli destekler verildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öğrencilerimizden çiftçilerimize kadar hep vatandaşımızın yanında olduk. Günden güne yeni müjdeler veriyoruz. KYK yurtlarında kalan öğrencilerin beslenme yardımlarını aylık 750 TL’den 1.800 TL’ye çıkardık. Temmuz ayında da öğrenim kredilerinde faizleri tamamen sildik. Çiftçilerimize elektrik faturalarını aylık ödeme yerine hasat sonunda ödeme imkanı getirdik. Yine çiftçilerimize önceki dönem elektrik borçları için ödeme kolaylıkları getirdik. 2002 yılında sosyal amaçlı harcamalara bütçeden ayrılan kaynak toplam 1,6 milyar liraydı. Bugün ise bu rakam 140 milyar lirayı geçti." dedi.

BU YÜZYIL TÜRKİYE YÜZYILI OLACAK

Türkiye'nin büyüme politikasına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yüzyıl Türkiye yüzyılı olacak. Dünyada şartlar ne getiriyor ne götürüyor görüyorsunuz. Türkiye bu sıkıntıları yaşamadı. Türkiye büyüme hedeflerini yakaladı. Dengeli ve güçlü bir büyüme kaydettik. Bu büyümede ihracat ve turizm etkili oldu. Bugünlerde büyüme tahminleri dünyada aşağı yönlü dile getiriliyor ama Türkiye’de yukarı yönlü olacağını görüyoruz. Türkiye daha iyi büyüme rakamlarını elde edecektir." ifadelerini kullandı.

FAİZ VE ENFLASYON AÇIKLAMASI

Enflasyon ve faiz konusunda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ocak ayından itibaren enflasyonun düşüşlerini göreceğiz. Ben şu anda enflasyondan önce faize bakıyorum. Faiz oranlarını yüzde 12’ye indirdik. Tüm yatırımcılara çağrı yapıyorum. Eğer yatırım yapmak istiyorsan gel. Faiz daha da da aşağıya inecek. Bu faizler enflasyonu baskılayacak ve o da aşağı inecek. Yatırımcı gelsin yatırımını yapsın ve düşük faizle kredisini kamu bankalarından alsın. İstihdam sağlayıp üretim yapsın. Bu yılbaşından itibaren bunun neticelerini almaya başlayacağız." şeklinde konuştu.

FAİZ TEK HANELİ RAKAMA İNECEK

Faiz konusunda açıklamalarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD'nin faiz artırımı nedir? Ciddi bir oran yok ortada. Küçük bir oranda faiz artırımı yapıyorlar. ABD'de faiz artırımı şu anda yüzde 6 olabilir, son rakamı bilmiyorum. Bizde faiz yüzde 12'ye indirildi. Temennim odur ki bundan sonraki toplantıda yine faiz indirimi yapılması ve tek haneli rakamlara inmesidir. Merkez Bankası bunu yapacaktır. Türk lirasından biz 6 sıfırı attığımızda Türk lirası değerlendi. Bu bize bir şey kaybettirmedi. Şu anda biz yavaş yavaş paramıza değer kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız faizi indirerek. İlk olarak benim yatırımcım düşük faizle yatırım yaparım diyecek. Yüksek faiz olsa o yatırımcı yatırımı yapmaz. Bu ülkede soygunculara değil yatırımcılara imkan veriyoruz." dedi. 

Merkez Bankası ile alakalı açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bazı mahfiller özellikle Merkez Bankası üzerinde spekülasyon yapıyorlar. Merkez Bankası yıprandığında Türkiye'nin finans kaynakları kaybedecek. Döviz rezervlerinde iyi durumdayız. Merkez Bankası yeri gelecek BOTAŞ'ın sıkıntılarına çare olacak. Şu anda Merkez Bankası'nın gücünü kaybetmesini bekleyenler boşa beklerler. Şimdi tüm toplum olarak kazanalım diyoruz. Bankalarımız da konuya buradan baksın diyoruz." dedi. 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI PLANI

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vatandaşlarımızı enflasyona karşı ezdirmemek bizim temel ilkemizdir. Aralık ayında asgari ücreti tekrar tespit edip yeni bir adımı atacağız. Bu konu da 2023’e girerken çok güçlü bir şekilde çözülecektir. Tereddüt etmeden asgari ücreti yükseltirken getirilen artışın tamamını üzerimize aldık. Bununla da kalmadık tüm ücretlerden asgari ücrete kadar olan kısımdan vergileri kaldırdık. Bu da ilave bir gelir avantajı sağlandı. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için asıl tespiti önümüzdeki aylarda yapacağız. Güçlü bir asgari ücret artışı olacaktır." dedi.

EYT AÇIKLAMASI

EYT hakkında da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EYT ile alakalı olarak Çalışma Bakanlığı çalışmayı son aşamaya getirdiler. Bize sunduklarında bu çalışmayı biz de değerlendirmemizi yaparız. EYT konusunu da çözeriz. Vatandaşlarımıza her alanda gerekli destekleri veriyoruz. Karadeniz doğalgazı bu kış devreye girerse işimiz o zaman daha kolay olacak. Bizim şu anda doğalgaz sıkıntımız yok. Rusya’dan doğalgazımız geliyor. Bunun yanında artı bazı değerler konusunda Putin ile görüşüyoruz. Oradan da güzel haberler gelecektir." ifadelerini kullandı.