Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dolar kuru, faiz, enflasyon, düşük faizli kredi açıklamaları!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen bir etkinliğe katılarak ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. Faiz, dolar kuru, istihdam, cari fazla açıklamaları yapan Erdoğan, Türkiye Ekonomi Modeli ile başarılı olunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dolar kuru, faiz, enflasyon, düşük faizli kredi açıklamaları!

İstanbul Ticaret Odası’nda bugün düzenlenen bir programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomi alanında önemli açıklamalar yaptı. Türkiye Ekonomi Modeli’nin eleştirenlerin bile haklılıklarını gördüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin önemli ekonomik hedefleri gerçekleştirmek üzere planlanan yoldan sapmadan ilerleyişini sürdürdüğünü açıkladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EKONOMİ AÇIKLAMALARI!

Türkiye’nin güçlü bir ekonomi modeli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uygulamış olduğumuz ekonomi modelinin hedefi ülkemizi yatırım, istihdam ve cari fazla yoluyla büyütmektir. Bunda da şu ana kadar başarılı olduğumuz görülüyor. Dünyayı etkisi altına alıp kasıp kavuran krizin ülkemize uğramaması için çok özel bir gayret gösterdik. İstanbul Ticaret Odası da bu konuda üzerine düşeni yapmıştır. İTO’nun ülkemize kazandırdığı eserleri de yakından takip ediyoruz.” dedi.

Büyük ve güçlü Türkiye hedefinde İstanbul’un ayrı bir rolü olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasında İstanbul’un ve İTO’nun ayrı bir önemi var. Yapacak çok işimiz var. Tüm bunları hep birlikte başaracağız. Bu süreç sona erdiğinde ekonomisi dünyada parmakla gösterilen bir Türkiye olarak dünya kamuoyunda yer alacağız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Ekonomi Modeli’nin hayata geçiş nedenini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ne zaman bir ilerleme kaydedecek olsa saldırılara maruz kalmıştır. Ekonomimiz de bu saldırıların hedefiydi. 2018 Ağustos ayında bu saldırı açık bir şekle dönüşmüştür. Bundan dolayı çok önceden başlatmamız gereken alternatif bir ekonomi modelini süratle hayata geçirdik. Türkiye Ekonomi Modeli işte budur.” şeklinde konuştu.

LİDERLER TÜRKİYE EKONOMİ MODELİNİ ÖVDÜLER

Türkiye’nin ekonomisinin dünyada dikkat edilen bir ekonomi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkjiye Ekonomi Modeli’ni en ağır şekilde eleştirenler dahi bizimle aynı çizgiye geldiler. Gerek Semerkand zirvesinde gerekse de BM Genel Kurulu’nda görüştüğümüz liderlerin tamamı bunu dile getirdiler. Türkiye artık eski Türkiye değil.” dedi.

FAİZİ SAVUNANLAR BİLE FAİZDEN VAZGEÇTİLER

Eski modellerin ekonomik sorunları çözmek gibi bir nitelikleri olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faiz, enflasyon ve kur dengesi teorisi sadece bizde değil tüm dünyada çökmüştür. Bu model artık ekonomik sorunları çözmüyor. Bu modelin sahipleri bile bunu söylüyorlar. Kimse de bunu dile getirmiyor artık. Getirenler olsa de ciddiye alınmıyor. Artık görüştüğümüz liderler faizi düşürmenin faydasından bahsediyorlar. En önemli örneği Rusya’dır. Sayın Putin geçmişte faizi savunuyordu ama şimdi faizleri düşürmeye başlayarak 8,6’ya kadar indirdi.” ifadelerini kullandı.

DÜŞÜR FAİZLE KREDİ ALIP YATIRIM YAPIN

Yatırımcılara da seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yatırımcılarımıza seslenmek istiyorum. Başta kamu bankaları olmak üzere düşük faizle temin edeceğiniz krediler ile sizleri yatırım yapmaya davet ediyorum. Çünkü düşük faizle kullandığınız kredi ile yapacağınız yatırımlar istihdam ve üretim sağlayacak. İhracatı artıracak ve cari fazlayı lehimize çevirecektir. Şu anda 31 milyona ulaşan ihracat rakamlarımız, 40 milyara dayanan turizm gelirlerimiz hedeflerimize doğru ilerlemenin işaretidir. Elbette bir küresel kriz yaşanıyor ve bunun bedeli var. Bu bedeli ödedik ve de ödüyoruz.” dedi.

DOLAR KURUNU TEDBİRLERİMİZLE KONTRAL ALTINA ALDIK

Döviz kuru ile alakalı olarak da açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomimize yönelik saldırıların odak noktası döviz kurları ve çoğunlukla da dolar kuru oluyordu. Aldığımız tedbirler ve sağladığımız kaynaklar ile bu sıkıntıyı da önemli ölçüde kontrol altına aldık. Ancak istesek de önlemini alamayacağımız enerji meselesi var. Bundan dolayı olumsuz fiyat artışlarını göğüslemek zorunda kalıyoruz. Bu sıkıntının vatandaşımıza ve üretime yansımaması için elimizden geleni yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

ENFLASYON ŞUBAT AYINDA MAKUL SEVİYEYE DÜŞECEK

Enflasyon ile alakalı olarak da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyonu da Şubat ayında makul bir seviyeye indirip gelecek yıllarda da tek haneye düşüreceğiz. Bunu geçmişte biz yaptı mı? Bugün yine yaparız. Biz faizi de enflasyonu da indirdik, paradan 6 sıfırı da attık. Milletimizi işçisinden memuruna, esnafından emeklisine kadar enflasyon karşısında ezdirmedik yine ezdirmeyiz.” dedi.