Cumhurbaşkanı talimatı ile 20+20 zam formülü hesaplaması! Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücret zammına ilişkin talimat verdiği bildirildi. Yeni bir formül ile asgari ücret zammı belirlenecek. Ünlü sosyal güvenlik uzmanı bu yeni formül ile asgari ücrete ne kadar zam yapılacağını hesapladı. Asgari ücret kaç TL olacak?
Cumhurbaşkanı talimatı ile 20+20 zam formülü hesaplaması! Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

Enflasyon karşısında oldukça ezilen asgari ücretliler maaşlarına yapılacak olan zammı büyük bir heyecanla beklemeye başladılar. Asgari ücret zammına ilişkin yeni gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yapılan kabine toplantısında asgari ücret zammı talimatı verdiği ortaya çıktı. İlgili bakanlara talimat veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bu böyle olmaz. Asgari ücreti güncellememiz gerekiyor. Asgari ücrete zam yapacağız ki sabit gelirli vatandaşlarımız enflasyon karşısında ezilmesinler. Derhal bu konuda çalışmalara başlayalım.” ifadelerini kullandığı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından kamuoyuna aktarıldı.

ASGARİ ÜCRETE 20+20 ZAM FORMÜLÜ!

Asgari ücrete zam yapılması iler alakalı olarak ortaya çıkan bu talimatın üzerine zam hesaplamaları yapılmaya başlandı. SGK Uzmanı Özgür Kaya da 2023 yılında asgari ücrete yapılacak zam miktarı ile alakalı formülleri değerlendirdi. 2023 yılı için hükümetin asgari ücrete 20+20 zam formülünü uygulayacağını iddia eden Özgür Kaya bu hesaplamaların ayrıntılarını anlattı.

2023 ASGARİ ÜCRET ZAMMI HESAPLAMASI!

Asgari ücret zammı hesaplamasına dair yeni formül hesaplamasını açıklayan SGK Uzmanı Özgür Kaya, “Yılın geri kalan aylarında açıklanacak olan enflasyon rakamları asgari ücret zammında da belirleyici olacak. Görünüme ve beklentilere göre enflasyon farkı yıl sonunda yüzde 20 seviyelerinde gerçekleşecek. Buna yüzde 20 de refah payı eklenerek asgari ücret zammı hesaplanacaktır. Yani asgari ücrete 20+20 formülü ile yüzde 40 zam yapılacak. Şu anda 5.500 TL olan asgari ücrete yüzde 40 zam eklendiğinde ise 7.700 TL seviyelerinde bir asgari ücret karşımıza çıkıyor. 2023’te asgari ücret aşağı yukarı bu miktara yükseltilecek.” dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELİRLENECEK?

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak süreç merak ediliyor. Buna göre çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından toplantıya davet edilecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu en geç Aralık ayında asgari ücret zammını belirlemiş olacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı komisyondan çıkan zam kararını son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan onaylayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ek bir zam kararı verebilecek. 

Asgari ücret bu yılın başında 4.253 TL olarak belirlenmiş ancak yüksek enflasyon sorunundan dolayı Temmuz ayında yüzde 30 zam yapılarak 5.500 TL'ye çıkarılmıştı. Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere asgari ücrete yine zam uygulanacak.