Devlet 5.137 TL aylık bağlıyor! 30 gün süresi var, başvurmayanın parası devlete kalıyor!

Türkiye’de bazı uygulamalar üzerinden vatandaşlara devlet tarafından maaş bağlanıyor. Vatandaşların hakkı olan bu maaşlar başvuruya göre ödeniyor. 30 gün süresini kaçıranlar aylık 5.137 TL maaşı devlete bırakıyorlar.
Devlet 5.137 TL aylık bağlıyor! 30 gün süresi var, başvurmayanın parası devlete kalıyor!

Türkiye’de çalışma hayatında vatandaşların işsiz kalma durumları da devlet tarafından düşünülüyor. Bunun için çeşitli uygulamalar yapılırken çok sayıda vatandaş işsiz kaldıklarında aldıkları devlet desteği ile yeni bir iş bulana kadar geçimlerini zor da olsa sağlayabiliyorlar. Bir sosyal yardım olmayan bu ödemeler çalışanların yasal haklarındandır. Ancak bunun da bazı koşulları bulunmaktadır.

ÇALIŞMAYANLARA NAKİT DESTEKLERİ

Çalışmayan vatandaşlar devletten nakit desteği alabiliyorlar. Belirli koşulların sağlanması halinde vatandaşlara nakit ödemeler yapılıyor. İşsizlik dönemlerinde bu maaşları alan vatandaşlar daha önceden yapmış oldukları işsizlik sigortası ödemeleri ile bu parayı almaya hak kazanıyorlar. Her çalışan için işveren tarafından devlete bazı primler ödeniyor. Bu primler arasında işsizlik sigortası da bulunuyor. Bu işsizlik sigortası kesintileri SGK bünyesinde İşsizlik Sigortası Fonu’nda toplanıyor. Bu toplanan paralar işsiz kalınması durumunda vatandaşlara ödeniyor. Bu kapsamda işsiz vatandaşlar en az 2.568 TL ve en fazla 5.137 TL ödeme alabiliyorlar.

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

İşsizlik maaşı alabilmek için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. İşten ayrılmadan önce son 120 gün boyunca kesintisiz olarak çalışmış olmak ve bu günlerin sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekiyor. Yine işten ayrılmadan önce son 3 yıl içerisinde en az 600 gün boyunca işsizlik sigortası primi ödemiş olmak gerekiyor. Bu koşulları sağlayanlar işsiz kaldıktan sonra 30 gün içerisinde İŞKUR’a şahsen veya E-Devlet üzerinden başvuru yaparak işsizlik maaşı almaya hak kazanıyor.

İSTİFA EDENLERE İŞSİZLİK MAAŞI BAĞLANIR MI?

İşsizlik maaşı ile alakalı olarak en çok merak edilen konulardan birisi de çalışanın istifa etmesi halinde işsizlik maaşı alıp alamayacağıdır. İşsizlik maaşı alabilmek için çalışanın kendi isteği veya kusuru nedeniyle işten ayrılmaması gerekiyor. İstifa eden kişiler işsizlik maaşı alamıyorlar. Ancak işveren kararı ile işten çıkarılanlar işsizlik maaşı alabilmek için başvuru yapabiliyorlar. Kendi isteği ile işten ayrılanlar işsizlik maaşı başvurusu yapsalar da bu talepleri reddediliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ÖDENİYOR?

İşsizlik maaşının kaç ay ödendiği de merak ediliyor. Bunun için bazı koşullar bulunuyor. Son 3 yıl içerisinde 600 gün sigorta prim ödemesi olan kişiler işsizlik maaşına başvurmaları durumunda 10 ay boyunca maaş alabiliyorlar. Bu 10 ay içerisinde işe girilip sigorta başlangıcı yapılırsa işsizlik maaşı kesiliyor.