Dikkat, paranız SGK'da kalmasın! Toplu para ödemesi yapılıyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bazı durumda sigortalılara toplu ödeme yapabiliyor. Bazı vatandaşlar bu imkanı bilmedikleri için paraları SGK’da kalıyor. SGK kimlere, nasıl toplu ödeme yapıyor?
Dikkat, paranız SGK'da kalmasın! Toplu para ödemesi yapılıyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Türkiye’de emeklilik işlemlerinin yapıldığı tek kurum olarak bilinmektedir. Sigortalı olarak bir yerde çalışanlar adına işverenleri tarafından SGK’ya her ay ödeme yapılmaktadır. Bu ödemeler yıllar içerisinde birikerek vatandaşlara emeklilik koşullarını sağlamaları durumunda emekli maaşı bağlanmaktadır. Ancak her sigortalının bir gün emekli olabileceğinin garantisi yoktur. İşte o sigortalılar için SGK tarafından toplu ödeme yapılabiliyor.

SGK’DAN TOPLU ÖDEME HAKKI KİMLERE VERİLİYOR?

SGK’dan toplu ödeme alabilmenin çok net koşulları bulunmaktadır. SGK’ya yatırılan primler sigortalı adına yatırılıyor. Bu prim tutarları bir anlamda sigortalılarındır. Ancak bu primleri sigortalılar istedikleri zaman talep edemiyorlar. SGK’dan toplu ödeme alabilmek için yani primlerin iadesi için hak verilebilmesinin tek bir ana şartı vardı. O sigortalının artık emekli olma imkanının kalmaması gerekir. Örneğin emeklilik yaşının yaklaşmasına rağmen sürekli çalışsa dahi emekli olmayacak kişiler SGK’dan primlerini iade alabilirler. Ayrıca bu kişilerin borçlanma haklarının olup olmadığı ve eğer böyle bir hakları varsa borçlanarak emekli olup olamayacakları da incelenerek ödeme yapılmaktadır.

SGK’DAN NE KADAR TOPLU PARA ALINABİLİR?

SGK’dan toplu para alabilmek için emeklilik imkanının kalmaması gerekiyor. Bu şartı sağlayanlar SGK’ya ödemiş oldukları primleri iade alabiliyorlar. Ancak burada doğru bilinen bir yanlış bulunmaktadır. Çalışan adına işverenleri tarafından ödenen tüm primlerin iadesi mümkün değil. SGK sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminin tamamını sigortalıya iade etmektedir. Bu da prime esas kazancının yüzde 20’sine denk gelmektedir. İşveren adına yatırılan primler ise iade alınamamaktadır. Dolayısıyla en kazançlı olan emekli olmanın yollarının sonuna kadar aranmasıdır.

TOPLU PARA İADESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

SGK’dan emekli olmaları artık mümkün olmayanlar başvuru yaparak toplu para iadesi alabiliyorlar. Bu başvuru SGK’nın il ve ilçe müdürlüklerine yapılmalıdır. Yapılan başvuruda sigortalının durumu incelenerek karar verilecektir. Toplu iade almaya hak kazanan sigortalıya iade edilecek paranın ne kadar olacağına dair bir hesaplama yapılarak rakam tespit edilir. Tespit edilen bu rakam sigortalıya tek seferde nakit olarak ödenir.