Dolar Euro altın borsa mevduat faizi! TÜİK en çok kazandıran yatırım aracını açıkladı

TÜİK merakla beklenen finansal yatırım araçlarının şubat ayı reel getiri oranlarını açıkladı. Şubat ayının en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu. Yatırım araçları getiri oranları Şubat 2023 belli oldu.
Dolar Euro altın borsa mevduat faizi! TÜİK en çok kazandıran yatırım aracını açıkladı

Dolar Euro altın borsa mevduat faizi! TÜİK en çok kazandıran yatırım aracını açıkladı - Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK merakla beklenen yatırım araçlarının Şubat ayı reel getiri oranları raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor yatırım yapan kişiler kadar yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından da merakla bekleniyordu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB tarafından başlatılan faiz indirimleri ile dolar kuru ve altın fiyatları yükselişe geçerken Borsa İstanbul'da en çok kazandıran yatırım araçları arasında yer almıştı. Türk Lirası ekonomide yaşanan seyir nedeni ile dalgalı izlemeye devam ederken Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Şubat 2023 raporu yayımlandı. 

YATIRIM ARAÇLARININ REEL GETİRİ ORANLARI ŞUBAT 2023!

TÜİK tarafından yayımlanan raporda "Aylık en düşük kayıp, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 0,21, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,75 oranlarıyla mevduat faizi (brüt)'te gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Amerikan Doları yüzde 1,19, Euro yüzde 1,72, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 2,23, külçe altın yüzde 3,15 ve BIST 100 endeksi yüzde 7,00 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise Amerikan Doları yüzde 2,71, Euro yüzde 3,24, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 3,73, külçe altın yüzde 4,64 ve BIST 100 endeksi yüzde 8,43 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi" denilerek en büyük kaybın mevduat faizi cephesinde yaşandığı açıklandı. 

Dolar Euro altın borsa mevduat faizi! TÜİK en çok kazandıran yatırım aracını açıkladı

Külçe altın, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,02 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1,37 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir. Aynı dönemde Amerikan Doları Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,05, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9,02 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. 

Açıklanan rakamlarda yaşanan deprem felaketi ve seçim gündeminin etkisi olduğu belirtilirken oluşan belirsizlik ortamının yatırım araçları üzerindeki değişimlerde etkili olduğu ifade edildi. Mart ayında da yine seçimin finansal yatırım araçları üzerinde etkisini sürdüreceği belertiliyor.