Dolar kuru 19,27 TL'yi test etti! Dolarda son durum ne, şu anda kaç TL?

Dolar kurunun 19,27 TL’yi test ettiği ortaya çıktı. Dolar kuru ile alakalı kritik verinin ayrıntıları belli oldu. Dolar kuru şu anda ne kadar?
Dolar kuru 19,27 TL'yi test etti! Dolarda son durum ne, şu anda kaç TL?

Dolar kuru ile alakalı olarak çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu bir saatte illikit piyasada dolar kuru 19,27 TL’nin üzerini test etti. Daha sonra ise gün içerisinde en düşük seviye olan 19,0020 TL seviyesine geri çekilen dolar kuru Bugün şu anda 19,0734 TL’den işlem görmeye devam ediyor.

DOLAR KURU NEDEN 19,27 TL’Yİ TEST EDİP GERİ GELDİ!

Dolar kurunda 19,27 TL’nin test edilip geri çekilmesinin nedeni yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Bu şekilde kısa süreli bir yükselişin gerekçesinin net bir şekilde açıklanamayacağını belirten ekonomistler bazı ihtimallerin olabileceğini bildirdiler. Bu ihtimallerin başında ise dolar kurunun üzerinden baskının yavaş yavaş kaldırılmaya başlanması gösterildi.

Dolar kurunun baskılanması için son 2 yıllık süreçte gayri resmi rakamlara göre Türkiye 120 milyar doların üzerinde bir maliyet yaptı. Bu baskılamayı daha fazla devam ettiremeyecek olan Türkiye’nin daha kontrollü bir kur sitemine geçiş yaptığı iddia ediliyor. Ekonomistler dolar kurundaki son günlerdeki hafif yükselişleri de buna bağlıyorlar. Yükselişlerin sert olduğu anlarda ise yeniden baskılama işlemleri devreye girerek kur geri çekiliyor. Yani dolar kurunun sadece kontrollü olarak yükselişine izin veriliyor.

DOLAR KURU YÜKSELİR Mİ?

Dolar kuru ile alakalı olarak uzun bir süredir neredeyse sabit kur uygulaması yapılıyor. Baskılanarak dolar kuru uzun bir süre 18,80 TL ile 18,90 TL arasında tutuldu. Sonrasında ise kurun adım adım yükselmesi takip edildi. Çok hafif olan bu yükselişler dikkate alındığında ekonomistlerin kontrollü kur tezleri doğrulanıyor.

Merkez Bankası’nın arka kapı operasyonları ile dolar kurunu kontrol ettiklerini belirten ekonomistler dolar kurunun yükselişine izin verilmediğini belirttiler. Ancak bu belirli bir maliyeti gerektiriyor ve sürdürülebilir değil. Ekonomistler en azından seçime kadar kurun düşük seviyede tutulacağını belirtiyorlar. Ancak yine bazı ekonomistlere göre dolar kuru daha fazla tutulamayacak ve seçimden önce sert yükselecek. Dolar kurunda kararı Merkez Bankası verecek. Serbest piyasa koşullarında doların müdahale edilmeden fiyatlandığı bir sistem artık uygulanmıyor.

Not: Burada yer alan bilgi ve değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.!