Dolar kuru gerçek değer analizi! Dolar uzmanı kurun çıkacağı fiyatı açıkladı!

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer dolar kuru ile alakalı olarak yeni bir değerlendirme yaptı. Dolar kurunun gerçek değerine eninde sonunda yükseleceğini belirten Selçuk Geçer o seviyeyi de açıkladı.
Dolar kuru gerçek değer analizi! Dolar uzmanı kurun çıkacağı fiyatı açıkladı!

Dolar kurunda hafif bir yükseliş hareketi başlayınca gözler dolat yorumlarına çevrildi. Dolar kurunda ne gibi gelişmeler yaşanabileceğini açıklayan Selçuk Geçer, gerçek değer meselesini detaylıca anlattı. Dolar kurunda gerçek değerin kaçınılmaz bir son olacağını söyleyen Selçuk Geçer bunun da Türkiye ekonomisi için hayırlı olacağını belirtti.

DOLAR KURU NEDEN YÜKSELMELİ?

Dolar kurunun yükselmesi gerektiğini belirten Selçuk Geçer, “Dolar kurunun yükselmesini istiyorum. Gerçekçi olmayan döviz kuru piyasalarda dengesizlik yaratır. Dövizin kırılganlığının olması için gerçek değerinde olması lazım. Doların gerçek değerini de bütçenize, cari açığınıza, enflasyona bakarak tespit edersiniz. Eğer siz baskılayarak bu gerçek seviyeyi ertelerseniz devalüasyon olur ve sonrasında çok büyük finansal krizin içerisinde kalırsınız. Dövizde gerçek değeri göstermediğinizde enflasyonu gerçek değerinin altında gösterirsiniz. İnsanlara gerçek değerinin altında olan enflasyon üzerinden maaş zammı yaparsınız ve fakirleşmeye yol açarsınız.

İhracatınızı gerçek anlamda arttırıp ithalatı düşürmek istiyorsanız sizin dövizinizin gerçek değerlerde olması gerekir. Aşırı değerli TL yurt dışında Türkiye üzerindeki baskıyı arttırır ve sizi sömürülen bir ülke haline getirir. Siz dövizinizi yukarıda tutarak ithalatın önüne geçersiniz ve üretimi teşvik edersiniz. Gerçek anlamda üretim yaparsanız gerçekten büyürsünüz. Politikacıların tamamı parti ayrımı yapmadan dövizin düşük olmasını isterler. Bu yanlış bir politikadır.” dedi.

DOLAR KURUNUN GERÇEK DEĞERİ NE KADAR?

Dolar kurunun gerçek değerinin ne kadar olduğunu da açıklayan Selçuk Geçer, “Dolar kurunun iki farklı fiyatının olduğunu artık herkes biliyor. Tabelaya bakıyorsunuz 18,80 TL ama piyasada bu fiyatın çok üstünü görüyorsunuz. Peki bu piyasa nedir? Marketteki fiyatlardır, yükselen otomobil fiyatlarıdır, artan konut fiyatlarıdır. Dolar kuru 18,80 TL olsa fiyatlar bu kadar çıkar mıydı? Piyasa kendi fiyatlamasını gerçek dolar kuru ile yapıyor. Şu anda da gerçek dolar kuru 30 TL ile 35 TL arasıdır. Ne kadar baskılarsanız baskılayın kur ama bugün ama yarın gerçek değerini bulacaktır.” ifadelerini kullandı.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Yatırım yapmak isteyenler kendi araştırmalarını yapmalıdırlar.