Dolar kuru ile asgari ücret zammı hesaplaması!

Türkiye’de herkes asgari ücret zammını merak ederken dolar ile asgari ücret zammı hesaplamaları dikkat çekmeye başladı.
Dolar kuru ile asgari ücret zammı hesaplaması!

Türkiye’de asgari ücret zammına ilişkin meraklı bekleyiş devam ediyor. Aralık ayı içerisinde 2023 yılında uygulanacak olan asgari ücrete dair karar alınacak. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yönetiminde yoğun bir mesai harcanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 yılında uygulanacak olan asgari ücrete dair karar alacak ve bu kararı Aralık ayının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip onaylayarak asgari ücret zammı resmileşecek.

DOLAR İLE ASGARİ ÜCRET ZAMMI HESAPLAMALARI!

Türkiye’de uygulanan asgari ücret yıllar içerisinde dolar kuru ile karşılaştırılıyor. Dolar bazında asgari ücretin yıllar içerisindeki değişimi vatandaşların da dikkatini çekiyor. Özellikle hayatın her alanında hesaplamanın dolar ile yapıldığı son dönemlerde dolar kuru ile asgari ücret değerlendirmesi çok önemli sonuçlar ortaya koyabiliyor.

2012 yılında bir asgari ücretli maaşıyla beraber 391 dolar alabiliyordu. Dolar kuru o dönem Türk lirası karşısında bu kadar değerli değildi. 2013 yılında ise asgari ücret dolar kuru karşısında biraz daha değerlenmiş ve 407 dolara kadar çıkmıştı. Ancak 2014 yılına gelindiğinde asgari ücretlilerin dolar kuru karşısında kayıpları oldu ve asgari ücret 387 dolara karşılık gelmeye başlamıştı.

Asgari ücretin dolar kuru karşısında değer kaybettiği yıllardan birisi de 2015 yılı oldu. 2015 yılında uygulanan asgari ücret 349 dolara karşılık geliyordu. 2016 yılına gelindiğinde ise asgari ücret dolar kuru karşısında oldukça değerlendi ve 430 dolara karşılık gelmeye başlamıştı. Ancak bu durum çok uzun sürmedi ve 2017 yılında asgari ücretin dolar karşılığı 385 dolara kadar geriledi.

Asgari ücretin dolar kuru ile değerlendirilmesine dair yapılan hesaplamalarda 2018 yılında da değer kayıpları takip edildi. 2018 yılında asgari ücret 333 dolara karşılık geliyordu. 2019 yılında asgari ücrete yapılan zam ile toparlanma gerçekleşti ve 356 dolar seviyesine çıkıldı. 2020 yılında dolar kuru değerlenince asgari ücret 332 dolara karşılık gelmeye başladı. Asgari ücrete zam yapılmasına rağmen 2021 yılında asgari ücret 318 dolar seviyesine geriledi. Ocak 2022’de yapılan asgari ücret zammı ile 287 dolara kadar gerileme yaşandı ve Temmuz zammı ile beraber asgari ücret 302 dolar seviyesine yükseldi.